Zupa pomidorowa wegetariańska
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Pomidory w puszce - krojone, 1 opakowanie (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Marchewka - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy (150 g)
Przepis na zupę pomidorową wegetariańską krok po kroku
Do garnka, w którym będzie gotować się zupa, wlej olej.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju z niewielką ilością soli.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Smaż minutę.
Pokrój obraną i umytą marchewkę w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż przez kilka chwil.
Do warzyw wlej bulion, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj.
Gotuj wszystko do miękkości marchewki.
Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 2 minuty i zblenduj.
Dopraw do smaku przyprawami.
Podawaj z dodatkami.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej wegetariańskiej
Pyszna i aromatyczna zupa pomidorowa wegetariańska to świetny pomysł na smaczne i szybkie danie dla wegetarian. Zdrowa, pożywna i bardzo prosta do zrobienia. Przepis na zupę pomidorową wegetariańską może być podany nawet osobie na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu także nabiału. To także dobry przykład zupy bezglutenowej. Zupa pomidorowa wegetariańska ma formę rzadszego kremu. Sprawdź, jak zrobić zupę pomidorową wegetariańską. Tak zrobiona pyszna zupa jest znakomitym pomysłem na zdrowe i szybkie danie.
Zupa pomidorowa to potrawa, którą Polacy bardzo lubią. Jest szybka, prosta i smaczna. Dobra zupa pomidorowa wegetariańska to dla wegetarianów (a także dla osób na diecie wegańskiej, bez nabiałowej czy bezglutenowej), świetny pomysł na pyszną potrawę. Przepis na zupę pomidorową wegetariańską zawiera bulion warzywny, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Bardzo dobra jest, gdy dodasz do niej mleczko kokosowe. By zupa była smaczniejsza, ważne jest podsmażenie warzyw na oleju, a także dobre doprawienie jej do smaku.
Jak zrobisz zupę pomidorową wegetariańską, najlepiej by było podać do niej ulubione dodatki. Najlepiej pasuje ryż lub makaron. Bardziej wartościowe jest dodanie ryżu brązowego lub makaronu pełnoziarnistego niż ryżu białego czy makaronu pszennego. Produkty pełnoziarniste są bardziej odżywcze, mają więcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Dodatkowo mają niższy indeks glikemiczny. Wybierając dodatki, pamiętaj, że jeśli stosujesz dietę bezglutenową, należy dodać produkty bez glutenu (na przykład ryż lub makaron bez glutenu: gryczany, kukurydziany, z nasion roślin strączkowych).
Dieta warzywna nie musi być nudna. Zupa pomidorowa wegetariańska jest smaczna, łatwa i szybka. Jak zrobić zupę pomidorową wegetariańską? Z racji, że zupa musi być aromatyczna, przygotuj blender. Przyda się on, by rozdrobnić kawałki cebuli i marchewki, które są smażone na oleju. Przez to podsmażanie, warzywa w przepisie na zupę pomidorową wegetariańską mają lepszy smak. Jest to danie jednogarnkowe, więc przygotuj większy garnek, w którym będzie się gotowała zupa. Rozgrzej w niej olej, a następnie zeszklij cebulę, czosnek, marchewkę oraz sól. Dodaj bulion warzywny razem z pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami: solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Wszystko gotuj, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze kilka chwil. Zupę zblenduj, by miała gładką konsystencję. Dopraw ją do smaku i podawaj.
Alergeny w zupie pomidorowej wegetariańskiej
Lista alergenów dla zupy pomidorowej wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy pomidorowej wegetariańskiej
Przepis na zupę pomidorową jest wegetariański, a nawet wegański. Nie ma w nim nabiału, glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to potrawa niskokaloryczna, więc dobra jest w diecie redukcyjnej. Zawiera dużo likopenu, który jest związkiem przeciwnowotworowym.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.