Zupa pomidorowa na żeberkach

Opublikowano: 12.04.2021 r., 22:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa z makaronem umieszczona w dekoracyjnym głębokim talerzu, posypana natką pietruszki.
Zupa pomidorowa na żeberkach
Zupa pomidorowa na żeberkach to przepyszna wersja kochanej przez wszystkich potrawy. Smakuje wspaniale, wygląda naprawdę apetycznie i robi się ją bardzo łatwo.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
730 kcal
Kcal w porcji
512 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 0,5 opakowania (250 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Pietruszka 1 szt (60 g)
  • Seler korzeniowy mrożony 1 duży plaster (60 g)
  • Makaron bezjajeczny 3/4 opakowania (300 g)
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Śmietana 18% 3/4 opakowania (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę pomidorową na żeberkach krok po kroku

Do dużego garnka dodaj mięso, zalej je 3 litrami wody i gotuj. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Cebulę obierz z wierzchnich liści i również dodaj do zupy. Gotuj wszystko przez około 30 minut.

W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do zupy dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, zioła i czosnek granulowany. Wszystko dobrze wymieszaj.

Do osobnej miseczki przelej odrobinę zupy i dodaj do niej śmietany, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek i wlej do garnka z resztą zupy. Porządnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej na żeberkach

Zupa pomidorowa na żeberkach jest królową polskich zup. Smakuje wszystkim bez względu na wiek. Jest przepysznie słodka i lekko kwaśna, ze względu na pomidory. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza posypana zieloną natką pietruszki, które smak dopełnia kompozycję zupy, a kolor pięknie kontrastuje z czerwienią pomidorów.

Zupa pomidorowa na żeberkach wieprzowych jest jedną z najłatwiejszych i przy tym najsmaczniejszych zup. Można ją przygotować już w kilka minut, więc będzie idealną opcją na ekspresowy obiad czy kolację. Ze względu na dodatek mięsa i makaronu jest bardzo pożywna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako osobny posiłek.

W tej wersji zupa podana jest z makaronem, jednak amatorzy ryżu mogą równie dobrze dodać ulubionego składnika, który także dobrze komponuje się z zupą pomidorową. Najlepiej użyć wtedy jasnego ryżu, który nie zmieni za bardzo smaku potrawy. Jeżeli jednak wybiera się makaron, to warto postawić na drobny rodzaj, choć nawet te większe, bardziej dekoracyjne dobrze się sprawdzą. Najlepiej ugotować makaron al dente, by nie był zbyt miękki, a także aby nie podnosił indeksu glikemicznego całej potrawy.

Pomidorowa na żeberkach wygląda fenomenalnie i tak też smakuje. Przyzna to każdy, kto choć raz jej spróbuje. Mięśo wieprzowe dodaje jej ciekawego i bardzo pysznego aromatu, a kwaśne pomidory świetnie łączą się ze śmietaną. Jeżeli pragnie się trochę odchudzić tą wersję, która jest i tak niskokaloryczna, można zrezygnować zupełnie ze śmietany lub zamienić ją na niskotłuszczowy jogurt, np. typu skyr. Wtedy zupa będzie jeszcze bardziej fit, ze względu na mały udział tłuszczów w całym daniu, a dość sporą ilość białka.

Ta zupa przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym. Jest bardzo łagodna w smaku, a dostarcza dużo substancji odżywczych i mineralnych. Jedną z najcenniejszych jest likopen, którego bardzo dużo można znaleźć w pomidorach z puszki. Jest on barwnikiem, który chroni układ krwionośny przed możliwymi chorobami, a także cały organizm przed groźnymi nowotworami. Dlatego ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Alergeny w zupie pomidorowej na żeberkach

Lista alergenów dla zupy pomidorowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy mrożony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy pomidorowej na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(512g)
Energia (kcal)
142.68
730.50
Białko (g)
8.03
41.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(512g)
Węglowodany (g)
16.60
84.97
Węglowodany przyswajalne (g)
15.02
76.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
8.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(512g)
Tłuszcz (g)
4.97
25.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.39
17.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
8.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
5.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
2.31
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.01
122.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(512g)
Witamina A (µg (mcg))
55.31
283.21
Witamina B6 (mg)
0.24
1.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.42
Witamina C (mg)
4.84
24.76
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.94
Witamina E (mg)
0.65
3.31
Retinol (µg (mcg))
10.03
51.33
Tiamina (mg)
0.15
0.75
Ryboflawina (mg)
0.12
0.60
Niacyna (mg)
1.62
8.32
Foliany (µg (mcg))
11.71
59.94
Beta karoten (µg (mcg))
459.48
2352.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(512g)
Sód (mg)
69.40
355.34
Potas (mg)
290.84
1489.09
Wapń (mg)
31.71
162.34
Fosfor (mg)
107.13
548.48
Magnez (mg)
21.42
109.69
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
5.14
Cynk (mg)
1.13
5.78
Miedź (mg)
0.15
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej na żeberkach 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej na żeberkach

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
0,5 opakowania
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
60 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Seler korzeniowy mrożony
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Makaron bezjajeczny
300 g
3/4 opakowania
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Śmietana 18%
150 g
3/4 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
47.50