Zupa pomidorowa na kościach

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidorowa zupa na kościach
Zupa pomidorowa na kościach
Zupa pomidorowa na kościach to niezwykle aromatyczna wersja tradycyjnej zupy. Ma wspaniały smak, jest prosta w przygotowaniu i wspaniale sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
193 kcal
Kcal w porcji
236 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Cebula (100 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (200 g)
  • Bazylia świeża (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową na kościach krok po kroku

Mięso włóż do garnka, dodaj odrobinę soli i gotuj przez 40 minut.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka i gotuj kolejne 30 minut.

Do zupy wlej passatę i gotuj 15 minut.

Dopraw zupę do smaku przyprawami.

Gotową zupę podawaj z bazylią i makaronem lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową na kościach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej na kościach

Zupa pomidorowa na kościach to niezwykle aromatyczna wersja tradycyjnej zupy. Ma wspaniały smak, jest prosta w przygotowaniu i wspaniale sprawdzi się na co dzień. To przepis idealnie dla wszystkich miłośników mięsnych dań, gdyż w tej wersji to właśnie ten aromat jest najbardziej wyczuwalny.

Przepis na zupę pomidorową na kościach jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To dlatego świetnie sprawdza się ona również na co dzień, także dla zapracowanych osób. Jej podstawą są oczywiście pomidory, które wspaniale odnajdują się w połączeniu z lekko wędzonym aromatem. Pomidory to warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem. Likopen pomaga zadbać o zdrowie układu krwionośnego, ale również chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową na kościach, która będzie prosta, szybka i smaczna, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Do jej przygotowania potrzeba tylko dużego garnka. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, gdyż zupa jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się kości wieprzowe, które można znaleźć w każdym większym sklepie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie zwłaszcza na obiad. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. To dobra opcja również dla miłośników tradycyjnych polskich dań, w nieco odświeżonej odsłonie.

Alergeny w zupie pomidorowej na kościach

Lista alergenów dla zupy pomidorowej na kościach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy pomidorowej na kościach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się świetnie na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(236g)
Energia (kcal)
82.07
193.68
Białko (g)
4.78
11.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(236g)
Węglowodany (g)
10.42
24.59
Węglowodany przyswajalne (g)
8.62
20.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
4.26
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(236g)
Tłuszcz (g)
2.75
6.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
6.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.23
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.16
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.91
2.14
Cholesterol (mg)
12.91
30.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(236g)
Witamina A (µg (mcg))
94.72
223.54
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.06
19.03
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.04
2.45
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.74
37.14
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
968.55
2285.78
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(236g)
Sód (mg)
249.39
588.55
Potas (mg)
287.22
677.84
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.92
65.89
Fosfor (mg)
37.53
88.58
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.68
39.36
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
2.88
Cynk (mg)
0.28
0.66
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej na kościach 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej na kościach

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Wędzone żeberka wieprzowe
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
58.00