Przepis na zupę pomidorową na bulionie warzywnym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Zupę możesz podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym podana w miseczce.
zupa pomidorowa na bulionie warzywnym
Koszt przygotowania dania
6.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
78 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej na bulionie warzywnym

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych, sycących i prostych dań, które są również dobre dla zdrowia. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, więc jest wspaniałą opcją na szybki obiad czy kolacje. Smakuje wspaniale zarówno z dodatkiem ryżu, jak i makaronu. Całość robi się bez mięsa.

Przepis na zupę pomidorową na bulionie warzywnym pozwala przygotować jedną z najsmaczniejszych, ale również najbardziej lubianych zup w polskiej tradycyjnej kuchni. Jej stworzenie, nawet od podstaw jest niezwykle proste. Wszystko, czego potrzeba to warzywny bulion, którego ugotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut, a także gotowe pomidory. Idealnie sprawdzi się passata pomidorowa do stworzenia bardzo kremowej wersji lub pomidory z puszki w kawałkach, które zapewnią zupę nieco gęstszą. Tak przygotowana zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych dań. Do jej stworzenie przyda się tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Choć zupę można równie dobrze przygotować na bazie rosołu, to w przepisie podany jest sposób na stworzenie jej bez gotowej podstawy. W przypadku braku czasu można ją zrobić również z dodatkiem gotowego bulionu, wtedy nie trzeba dodawać do niej soli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową na bulionie warzywnym, która będzie nie tylko pyszna, ale również naprawdę nieskomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Robi się ją z tylko kilku składników. Głównym są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem. To doskonały pomysł na, pyszną zupę, która choć wegetariańska, to wspaniale syci i smakuje.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej na bulionie warzywnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kalorie)
43.03 kcal
78.74 kcal
Białko
1.42 g
2.61 g

Węglowodany w zupie pomidorowej na bulionie warzywnym

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany
10.11 g
18.50 g
Węglowodany przyswajalne
7.81 g
14.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.30 g
4.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz
0.22 g
0.40 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.22 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.15 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową na bulionie warzywnym

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A
117.19 µg (mcg)
214.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.07 mg
18.43 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.33 mg
2.43 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.12 mg
Niacyna
1.08 mg
1.97 mg
Foliany
18.97 µg (mcg)
34.72 µg (mcg)
Beta karoten
1189.25 µg (mcg)
2176.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową na bulionie warzywnym

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód
129.05 mg
236.17 mg
Potas
365.75 mg
669.33 mg
Wapń
24.56 mg
44.95 mg
Fosfor
47.44 mg
86.81 mg
Magnez
20.27 mg
37.10 mg
Żelazo
1.16 mg
2.13 mg
Cynk
0.34 mg
0.63 mg
Miedź
0.19 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej na bulionie warzywnym 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej na bulionie warzywnym

Lista alergenów dla zupy pomidorowej na bulionie warzywnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy pomidorowej na bulionie warzywnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową na bulionie warzywnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób