Zupa pomidorowa bez śmietany

Opublikowano: 14.02.2022 r., 23:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa serwowana bez śmietany
Zupa pomidorowa bez śmietany
Zupa pomidorowa nie zawsze musi być zabielana lub ze śmietaną. Postaw na czysty wywar warzywny z pomidorami i Twoimi ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
341 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Makaron durum - 1 szklanka (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową bez śmietany krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj bulion, passatę i pomidory.

Dopraw całość do smaku, wykorzystaj świeże zioła.

Po 20 minutach zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę wsyp do szklanki, dodaj odrobinę wody i rozmieszaj.

Stopniowo dodawaj do zupy.

Danie podawaj obficie posypane posiekaną pietruszką z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową bez śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej bez śmietany

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową bez śmietany, która będzie jeszcze bardziej delikatna niż wersja zabierana.

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: pomidory w puszcze, cebula, czosnek, passata pomidorowa, makaron, oliwa z oliwek i odrobina mąki.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową bez śmietany?

Wystarczy, że na rozgrzanej oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj bulion, passatę i pomidory. Nie zapominaj o aromatycznych przyprawach takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Smaczna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku. Zupa będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Najlepsza zupa pomidorowa będzie z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.

Alergeny w zupie pomidorowej bez śmietany

Lista alergenów dla zupy pomidorowej bez śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron durum

Wartości odżywcze zupy pomidorowej bez śmietany

na 100g gotowej potrawy

W przepisie jest wykorzystany makaron durum o niższym indeksie glikemicznym, który może być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
136.53
341.32
Białko (g)
4.69
11.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.99
62.47
Węglowodany przyswajalne (g)
21.24
53.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.75
9.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.72
6.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
1.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
4.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
3.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
10.28
25.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.26
18.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.25
3.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.38
Ryboflawina (mg)
0.10
0.24
Niacyna (mg)
2.83
7.08
Foliany (µg (mcg))
26.00
65.00
Beta karoten (µg (mcg))
121.04
302.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron durum.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
121.22
303.04
Potas (mg)
324.18
810.45
Wapń (mg)
29.41
73.51
Fosfor (mg)
97.16
242.90
Magnez (mg)
39.59
98.98
Żelazo (mg)
1.86
4.66
Cynk (mg)
0.81
2.03
Miedź (mg)
0.25
0.63
Mangan (mg)
0.68
1.70
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej bez śmietany 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej bez śmietany

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Makaron durum
250 g
1 szklanka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
40.80