Zupa pomidorowa bez mięsa

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa w białej miseczce.
Zupa pomidorowa bez mięsa
Zupa pomidorowa bez mięsa to wspaniała propozycja na pyszną zupę, którą podać można na wiele różnych okazji. Zupa świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
340 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidor - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Mascarpone (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa pomidorowa bez mięsa krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.

Wlej bulion warzywny oraz białe wino.

Dopraw solą, pieprzem, gotuj przez 20 minut.

Dopraw zupę oregano i cukrem.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa pomidorowa bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej bez mięsa

Zupa pomidorowa bez mięsa to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra także dla wegetarian. Pyszną zupę można podać także jako czysty wywar bez dodatku ryżu i makaronu. Przepis na zupę pomidorową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pomidory, cebula, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny, serek mascarpone, cukier, sól, pieprz, oregano, białe wino.

Jak zrobić zupę pomidorową bez mięsa? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Wlej bulion warzywny oraz białe wino. Dopraw solą, pieprzem, gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę oregano i cukrem. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Zupę można wzbogacić dodatkiem pestek dyni lub orzechów włoskich.

Podsumowując wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis przygotować można z różnego rodzaju pomidorów. Szybka zupa bez mięsa jest bardzo aromatyczna i można ją podać jako zupę krem. Łatwa zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie pomidorowej bez mięsa

Lista alergenów dla zupy pomidorowej bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze zupy pomidorowej bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Zupa pomidorowa bez mięsa to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pochodzenia roślinnego. Zupa zawiera niską ilość kalorii i jest sycąca. Zupa świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Można ją podać dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
56.68
340.06
Białko (g)
0.62
3.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
2.80
16.80
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
13.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
3.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
4.62
27.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
9.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
18.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
12.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
5.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.77
22.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina C (mg)
5.33
31.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
146.45
878.71
Potas (mg)
102.06
612.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.48
68.90
Żelazo (mg)
0.15
0.87
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej bez mięsa 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej bez mięsa

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Koszt składników
95.50