Przepis na zupę pokrzywową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Warzywa pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

W garnku na oliwie podsmaż cebulę i czosnek

Dodaj pokrzywy i chwile smaż.

Następnie dodaj resztę warzyw, bulion, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.

Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Zblenduj zupę.

Zupa pokrzywowa w brązowej miseczce na tacy z pokrzywami i przyprawami. Taca stoi na drewnianym stole.
zupa pokrzywowa
Koszt przygotowania dania
62.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Zupa pokrzywowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pokrzywowej

Pokrzywa kojarzy mi się głównie z poparzonymi w dzieciństwie nogami, nie koniecznie z jedzeniem, natomiast jakiś czas temu dowiedziałam się, że pokrzywa to nie tylko zielsko, które uprzykrzało mi w dzieciństwie życie, ale także składnik zup, koktajli, czy też pesta. Jako dziecko nie raz miałam całe nogi poparzone przez pokrzywy lub gdy tylko była taka możliwość, omijałam je szerokim łukiem. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że w przyszłości będę jeść pokrzywy, to bym go wyśmiała. Pokrzywa to był największy wróg w tamtym czasie. Jeszcze do niedawna nie wiedziałam, że pokrzywę można jeść. Gdy się o tym dowiedziałam, nie byłam przekonana do tej rośliny, pamiętając związane z nią nieprzyjemne doznania z dzieciństwa. Z wiekiem jednak zmieniłam zdanie, lecz początkowo do dań z pokrzywą i tak podchodziłam z dużą obawą. Ze względu na to, że lubię próbować nowych rzeczy, nawet gdy wydają się dziwne, to stwierdziłam, że takiej zupy też mogę spróbować. Pierwszy raz jadłam ją u znajomej i okazała się całkiem dobra. Oczywiście pierwszy kęs brałam bardzo ostrożnie, mimo że wiedziałam, że to niemożliwe, żeby po ugotowaniu i zblendowaniu mnie poparzyła, ale jednak ostrożności nigdy za wiele. Po spróbowaniu zjadłam całą miseczkę i oczywiście wzięłam przepis na zupę z pokrzyw. Zupa pokrzywowa to tradycyjna zupa krem, która moim zdaniem jest najlepsza z ziemniakami, które sprawiają, że zupa jest gęstsza.

Jak zrobić zupę pokrzywową?

Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku i podsmażenia na oliwie. W tym czasie kroimy pokrzywy i też dodajemy do cebuli. Można użyć suszonej pokrzywy lub świeżej. Jeżeli mieszkasz na wsi, to łatwiej będzie Ci zdobyć świeżą pokrzywą, natomiast osobom mieszkającym w mieście łatwiej będzie zamówić suszona. Zupa z suszonej pokrzywy będzie równie dobra. Potem kroimy jeszcze selera, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki w kostkę i też dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli około 20 minut. Po tym czasie możesz od razu jeść zupę jak zwykłą zupę jarzynową lub zblendować na krem. Taka zupa świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wartości odżywcze zupy pokrzywowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(451g)
Energia (kalorie)
23.33 kcal
105.24 kcal
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Białko
0.56 g
2.52 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie pokrzywowej

Na 100g
Na porcję
(451g)
Węglowodany
4.35 g
19.62 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.63 g
16.37 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(451g)
Tłuszcz
0.53 g
2.41 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.59 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.40 g
1.82 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.34 g
1.52 g
Brak danych dla: pokrzywa suszona, ziemniaki średnie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę pokrzywową

Na 100g
Na porcję
(451g)
Witamina B6
0.06 mg
0.29 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
3.84 mg
17.30 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.11 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.29 mg
1.29 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pokrzywową

Na 100g
Na porcję
(451g)
Sód
167.14 mg
753.82 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Potas
104.92 mg
473.20 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Wapń
9.74 mg
43.91 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Fosfor
18.02 mg
81.25 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
5.84 mg
26.34 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.19 mg
0.88 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Cynk
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.13 mg
Brak danych dla: pokrzywa suszona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pokrzywowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pokrzywowej

Lista alergenów dla zupy pokrzywowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy pokrzywowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa suszona
400 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 8
32.00
Za 400 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ziemniaki średnie
210 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion warzywny
1200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
101.00
Jak oceniasz przepis na zupę pokrzywową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób