Zupa pokrzywowa

Opublikowano: 30.07.2021 r., 21:03 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pokrzywowa w miseczce.
Zupa pokrzywowa
Słyszałaś o zupie pokrzywowej? Jest to zielona zupa krem zrobiona na bazie pokrzywy z dodatkiem ziemniaków, które ją zagęszczają. Zupa pokrzywowa wychodzi pyszna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Obsmażanie 20 min
105 kcal
Kcal w porcji
451 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pokrzywa suszona (400 g)
  • Marchewka (160 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ziemniaki średnie (210 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Bulion warzywny (1200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę pokrzywową krok po kroku

Warzywa pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

W garnku na oliwie podsmaż cebulę i czosnek

Dodaj pokrzywy i chwile smaż.

Następnie dodaj resztę warzyw, bulion, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.

Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Zblenduj zupę.

Jak oceniasz przepis na zupę pokrzywową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat zupy pokrzywowej

Pokrzywa kojarzy mi się głównie z poparzonymi w dzieciństwie nogami, nie koniecznie z jedzeniem, natomiast jakiś czas temu dowiedziałam się, że pokrzywa to nie tylko zielsko, które uprzykrzało mi w dzieciństwie życie, ale także składnik zup, koktajli, czy też pesta. Jako dziecko nie raz miałam całe nogi poparzone przez pokrzywy lub gdy tylko była taka możliwość, omijałam je szerokim łukiem. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że w przyszłości będę jeść pokrzywy, to bym go wyśmiała. Pokrzywa to był największy wróg w tamtym czasie. Jeszcze do niedawna nie wiedziałam, że pokrzywę można jeść. Gdy się o tym dowiedziałam, nie byłam przekonana do tej rośliny, pamiętając związane z nią nieprzyjemne doznania z dzieciństwa. Z wiekiem jednak zmieniłam zdanie, lecz początkowo do dań z pokrzywą i tak podchodziłam z dużą obawą. Ze względu na to, że lubię próbować nowych rzeczy, nawet gdy wydają się dziwne, to stwierdziłam, że takiej zupy też mogę spróbować. Pierwszy raz jadłam ją u znajomej i okazała się całkiem dobra. Oczywiście pierwszy kęs brałam bardzo ostrożnie, mimo że wiedziałam, że to niemożliwe, żeby po ugotowaniu i zblendowaniu mnie poparzyła, ale jednak ostrożności nigdy za wiele. Po spróbowaniu zjadłam całą miseczkę i oczywiście wzięłam przepis na zupę z pokrzyw. Zupa pokrzywowa to tradycyjna zupa krem, która moim zdaniem jest najlepsza z ziemniakami, które sprawiają, że zupa jest gęstsza.

Jak zrobić zupę pokrzywową?

Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku i podsmażenia na oliwie. W tym czasie kroimy pokrzywy i też dodajemy do cebuli. Można użyć suszonej pokrzywy lub świeżej. Jeżeli mieszkasz na wsi, to łatwiej będzie Ci zdobyć świeżą pokrzywą, natomiast osobom mieszkającym w mieście łatwiej będzie zamówić suszona. Zupa z suszonej pokrzywy będzie równie dobra. Potem kroimy jeszcze selera, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki w kostkę i też dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli około 20 minut. Po tym czasie możesz od razu jeść zupę jak zwykłą zupę jarzynową lub zblendować na krem. Taka zupa świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Alergeny w zupie pokrzywowej

Lista alergenów dla zupy pokrzywowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy pokrzywowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa pokrzywowa jest ciekawym urozmaiceniem diety, dodatkowo nie ma glutenu ani laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(451g)
Energia (kcal)
23.33
105.24
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Białko (g)
0.56
2.52
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(451g)
Węglowodany (g)
4.35
19.62
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
3.63
16.37
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
3.25
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(451g)
Tłuszcz (g)
0.53
2.41
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
1.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
1.52
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.30
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(451g)
Witamina A (µg (mcg))
65.63
296.00
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.84
17.30
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.75
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
1.29
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.30
28.43
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
647.08
2918.33
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(451g)
Sód (mg)
167.14
753.82
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Potas (mg)
104.92
473.20
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.74
43.91
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
18.02
81.25
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.84
26.34
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.88
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: pokrzywa suszona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pokrzywowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pokrzywowej

Koszt składników
101.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa suszona
400 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 8
32.00
Za 400 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ziemniaki średnie
210 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion warzywny
1200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 ml
Koszt składników
101.00