Przepis na zupa pizza krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Na początek obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Na dno garnka wlej olej i zeszklij na nim cebulę.

Dodaj mięso mielone i usmaż.

Do mięsa dodaj pokrojone w plastry pieczarki i obsmaż, aż puszczą wodę.

Wlej do garnka bulion i pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, oregano i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj do zupy kukurydzę z puszki i makaron i gotuj jeszcze 7 minut.

Gotową zupę podawaj w głębokich talerzach, posyp zupę serem i dodaj kleks śmietany oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pizza podana w garnuszku. Obok niego znajdują się kromki pieczywa.
Zupa pizza
Koszt przygotowania dania
52.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
426 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Zupa pizza - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie pizzy

Zupa pizza to świetna propozycja na sytą i gęstą zupę. Zupa pizza to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę pizza jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do przygotowania zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszcze, cebula, kukurydza w puszcze, pieczarki, parmezan, bulion warzywny, oregano, sól, pieprz, olej rzepakowy, makaron, śmietana kwaśna 12% oraz oregano i natka pietruszki.

Jak zrobić zupę pizza? Na początek obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso mielone i usmaż. Do mięsa dodaj pokrojone w plastry pieczarki i obsmaż aż puszczą wodę. Wlej do garnka bulion i pomidory z puszki, dodaj makaron, dopraw solą, pieprzem, oregano i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj do zupy kukurydzę z puszki. Podawaj w głębokich talerzach, posyp zupę serem i dodaj kleks śmietany oraz posiekaną natkę pietruszki.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mięso wieprzowe z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Anemia powoduje, że nasz organizm jest permanentnie niedotleniony, zwalniają procesy metaboliczne. Dlatego tak ważna jest jego prawidłowa podaż w naszej diecie. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.

Podsumowując pomysł na zupę pizza to pyszna propozycja na obiad. Zupę możesz przygotować także z kurczakiem lub pulpecikami mięsnymi. Zupa pizzowa z mięsem mielonym jest syta i smaczna. Zupa przygotowana jest z makaronem, możesz go jednak zastąpić na ziemniaki lub ryż.

Wartości odżywcze zupy pizzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
109.24 kcal
426.05 kcal
Białko
6.25 g
24.38 g

Węglowodany w zupie pizzy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
8.54 g
33.31 g
Węglowodany przyswajalne
7.60 g
29.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
3.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
5.77 g
22.51 g
Tłuszcze nasycone
3.00 g
11.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.78 g
10.82 g
Tłuszcze jednonasycone
2.28 g
8.88 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
1.94 g
Cholesterol
18.21 mg
71.02 mg

Witaminy w przepisie na zupa pizza

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
20.81 µg (mcg)
81.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.56 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Witamina C
4.64 mg
18.09 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
1.07 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
12.43 µg (mcg)
48.47 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.54 mg
Niacyna
1.74 mg
6.79 mg
Foliany
14.28 µg (mcg)
55.71 µg (mcg)
Beta karoten
95.83 µg (mcg)
373.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa pizza

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
159.37 mg
621.55 mg
Potas
210.84 mg
822.26 mg
Wapń
61.50 mg
239.83 mg
Fosfor
93.45 mg
364.44 mg
Magnez
16.58 mg
64.67 mg
Żelazo
0.69 mg
2.69 mg
Cynk
0.80 mg
3.13 mg
Miedź
0.11 mg
0.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pizzy 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pizzy

Lista alergenów dla zupy pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zupy pizzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pieczarki
400 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Makaron muszelki
150 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
68.30
Jak oceniasz przepis na zupa pizza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.0% osób