Zupa piwna

Opublikowano: 09.10.2022 r., 15:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa piwna w misce
Zupa piwna
Szybka i pyszna zupa piwna, która zasmakuje każdemu. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jaka jest dobra w smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
175 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piwo jasne (500 ml)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa domowa - 2 sztuki (240 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupą piwną krok po kroku

Bulion i piwo wlej do garnka i zagotuj.

Dodaj kapustę kiszoną, w tym czasie podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę z cebulką.

Podsmażone produkty przełóż do zupy.

Wymieszaj i gotuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zupą piwną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat zupy piwnej

Zupa piwna to danie, które było znane już dawno temu. Dzisiaj przygotowujemy zupy na bazie wody, kiedyś zaś robiliśmy to na bazie piwa, które było zdecydowanie bardziej bezpieczne. Piwo nadaje niesamowitego aromatu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zupę piwną.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki: piwo, bulion, kapusta kiszona, cebula, oliwa z oliwek oraz kiełbasa domowa. Zamiast niej możesz postawić na boczek, zupa piwna z boczkiem jest równie pyszna.

Zatem, jak zrobić zupę piwną?

W pierwszej kolejności bulion i piwo wlej do garnka i zagotuj. Dodaj kapustę kiszoną, w tym czasie podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę z cebulką. Podsmażone produkty przełóż do zupy. Wymieszaj i gotuj przez 20 minut.

Nasza pyszna zupa na bazie piwna jest dobra do spożycia. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, idealnie sprawdzi się też na obiad. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Zupa jest bezglutenowa, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Skoro już znasz mój przepis, wykorzystaj go i podaj zupę całej swojej rodzinie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w zupą piwną

Lista alergenów dla zupy piwnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy piwnej

na 100g gotowej potrawy

Zupę piwną podawaj z pieczywem lub domowymi grzankami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
70.37
175.92
Białko (g)
1.98
4.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.61
6.53
Węglowodany przyswajalne (g)
2.05
5.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.12
12.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
4.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
7.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
5.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
2.18
Cholesterol (mg)
9.15
22.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
5.11
12.77
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.27
Witamina C (mg)
5.75
14.37
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.26
Witamina E (mg)
0.15
0.39
Retinol (µg (mcg))
1.20
3.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.66
1.65
Foliany (µg (mcg))
6.96
17.41
Beta karoten (µg (mcg))
36.00
90.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
336.49
841.23
Potas (mg)
80.74
201.86
Wapń (mg)
11.92
29.80
Fosfor (mg)
34.83
87.06
Magnez (mg)
6.63
16.58
Żelazo (mg)
0.39
0.97
Cynk (mg)
0.25
0.62
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy piwnej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy piwnej

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
240 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 240 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
54.50