Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Opublikowano: 03.03.2022 r., 12:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają kuchnię polską w najbardziej tradycyjnej formie. Ta zupa jest jej idealnym przykładem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
120 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Por (80 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (45 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami krok po kroku

Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj posiekane pory i marchewkę, smaż 5 minut. Wlej bulion. Dopraw koperkiem, solą, pieprzem i liściem laurowym.

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Pieczarki obierz i pokrój w plastry.

Dodaj pieczarki do zupy.

W małej misce wymieszaj śmietankę i mąkę na gładką masę. Dodaj do zupy, aby zgęstniała.

Udekoruj świeżym koprem.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają kuchnię polską w najbardziej tradycyjnej formie. Ta zupa jest jej idealnym przykładem.

Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami jest prosty, a przy okazji ciekawy, do jego przygotowania nie potrzeba też dużej ilości składników. Głównym są oczywiście ziemniaki i grzyby. Zupa, która powstaje z tej receptury, jest po prostu najlepsza. Bardzo aromatyczna, gęsta i pełna pysznych pieczarek. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ta zupa zawsze się udaje, dlatego będzie idealna dla osób, które chcą spróbować jej po raz pierwszy. Dodatkowo zawiera sporo ziemniaków, dzięki czemu jest niezwykle sycąca. Już jedna miseczka sprawia, że można zaspokoić głód na cały dzień. To dobra opcja na posiłek awaryjny sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt jest zachwycający. W dodatku wystarczy kilka chwil, by przygotować to wspaniałe danie pełne smaku i aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową z ziemniakami, która będzie smaczna, prosta i szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które będzie idealnym wyborem na obiad. Zupa jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. Ze względu na duży udział grzybów jest wspaniałym źródłem selenu. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, ale nie można powiedzieć, że to nudne danie. Sprawdzi się idealnie nawet na diecie redukcyjnej.

Alergeny w zupie pieczarkowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
46.30
120.38
Białko (g)
1.21
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
4.68
12.17
Węglowodany przyswajalne (g)
4.09
10.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.81
7.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
5.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
45.06
117.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.87
12.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
2.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.68
27.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
176.32
458.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
139.29
362.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.13
26.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.92
67.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.12
18.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z ziemniakami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z ziemniakami

Koszt składników
94.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koperek ogrodowy świeży
45 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 45 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
94.50