Zupa pieczarkowa z makaronem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 12:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z zupą pieczarkową
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem wielu składników odżywczych.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
224 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Makaron bezjajeczny (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pieczarki (450 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, kurkuma, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony w kostkę czosnek.

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do garnka.

Całość zalej bulionem, gotuj 10 minut.

Dodaj makaron i gotuj kolejne 10 minut.

Do garnka wlej śmietankę i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem wielu składników odżywczych. Ta zupa, choć prosta jest bardzo smaczna. To bardzo łatwy i naprawdę pyszny sposób na danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem jest wspaniałą opcją dla każdego, kto kocha grzyby. W tej zupie to właśnie one stanowią główny składnik. Dzięki temu ta potrawa jest tak aromatyczna. Dostarczają one składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Pieczarki zwykle bywają bardzo niedoceniane, stosuje się je tylko ze względu na walory smakowe, ale to naprawdę wartościowy dodatek. Im częściej pojawiają się w diecie, tym lepiej. To całe bogactwo prozdrowotnych substancji i antyoksydantów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem, która będzie nie tylko pyszna, ale również dobra dla zdrowia, to ta opcja sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. To właśnie w nim świeże pieczarki wspaniale komponują się z pysznym makaronem. Najlepiej wybrać do tego dania makaron pełnoziarnisty, który jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dba on o zdrowie układu pokarmowego, a także o serce. Makaron ten jest również bardziej odżywczy, dostarcza znacznie więcej witamin z grupy B, ale także miedzi czy magnezu. Z tej receptury powstaje przepyszna zupa, która pozwala na delektowanie się w swoim domu potrawą jak z najlepszej restauracji. To wszystko zasługa świeżych grzybów, które zostały pokrojone na duże kawałki, by były jeszcze bardziej aromatyczne. Dzięki temu całość smakuje po prostu obłędnie. Wspaniale sprawdzi się również dla dzieci. W tym przypadku można ją spokojnie podawać z drobnym makaronem.

Alergeny w zupie pieczarkowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

W przepisie na zupę pieczarkową z makaronem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
72.51
224.79
Białko (g)
2.22
6.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
9.44
29.27
Węglowodany przyswajalne (g)
8.86
27.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
3.05
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
1.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
7.26
22.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.11
3.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.68
17.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.21
208.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
180.81
560.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
99.99
309.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.31
19.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
38.57
119.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.14
25.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z makaronem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z makaronem

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Makaron bezjajeczny
250 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koszt składników
74.00