Zupa pieczarkowa z kaszą

Opublikowano: 18.02.2022 r., 20:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa pieczarkowa z kaszą
Zupa pieczarkowa z kaszą
Zupa pieczarkowa z dodatkiem kaszy to propozycja posiłku, który doda Ci energii na długie godziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
133 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (1000 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa - 1 woreczek (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na zupę pieczarkową z kaszą krok po kroku

Bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Cebulę i marchew pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do bulionu i gotuj na niewielkim ogniu.

Oliwę rozgrzej na patelni.

Krótko podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki, a następnie dodaj je do garnka z bulionem.

Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zupy.

Gotuj wywar z kaszą i warzywami do momentu, aż składniki staną się miękkie.

Zupę podawaj z odrobiną śmietany i pietruszką.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z kaszą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z kaszą

Szybka i pyszna zupa pieczarkowa z kaszą to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja zupy jest wegetariańska, czyli bez mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz postawić na dodatek gotowanej piersi z kurczaka, która należy do chudych gatunków mięs.

Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na świeże pieczarki, bulion, drobno posiekaną pietruszkę i cebulę.

Zatem, jak zrobić zupę pieczarkową z kaszą?

Poznaj mój prosty przepis idealny na obiad.

W pierwszej kolejności bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i cebulę. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż pieczarki.

Grzyby dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

Moja zupa będzie z kaszą jęczmienną, przed dodaniem jej do garnka należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Gdy grzyby staną się miękkie, a kasza maksymalnie napęcznieje, zupa będzie dobra do podania.

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.

Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na zupę pieczarkową z kaszą. Zupa będzie najlepsza na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Alergeny w zupie pieczarkowej z kaszą

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z kaszą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z kaszą

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, aby Twój obiad był bezglutenowy postaw na kaszę, która naturalnie jest pozbawiona frakcji prolaminowej, wywołującej niepożądane objawy po spożyciu glutenu w przypadku występowania chorób glutenozależnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
53.59
133.97
Białko (g)
3.16
7.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.93
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
15.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
4.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.72
4.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
2.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.72
Cholesterol (mg)
0.93
2.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
61.39
153.49
Witamina B6 (mg)
0.11
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina C (mg)
4.53
11.34
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina E (mg)
0.21
0.52
Retinol (µg (mcg))
1.91
4.78
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.33
0.83
Niacyna (mg)
3.18
7.96
Foliany (µg (mcg))
19.33
48.32
Beta karoten (µg (mcg))
604.13
1510.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
10.38
25.96
Potas (mg)
304.42
761.04
Wapń (mg)
20.69
51.74
Fosfor (mg)
85.38
213.45
Magnez (mg)
13.49
33.74
Żelazo (mg)
0.66
1.65
Cynk (mg)
0.57
1.42
Miedź (mg)
0.28
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z kaszą 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z kaszą

Koszt składników
46.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
1 woreczek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
46.70