Zupa pieczarkowa Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 16:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa pieczarkowa Thermomix
Zupa pieczarkowa Thermomix
Przepis na zupę pieczarkową z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, piersi z kurczaka, serka topionego i śmietany. Ta dobra zupa zasmakuje wszystkim Twoim bliskim.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
351 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
  • Seler korzeniowy (30 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
  • Serek topiony śmietankowy (20 g)
  • Śmietana 18% (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kostka rosołowa
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę pieczarkową z thermomixu krok po kroku

Pieczarki umyj i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.

Cebulę obierz, podziel na 4 części i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia, dodaj masło i duś przez 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.

W tym czasie obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy cebula skończy się dusić, dodaj warzywa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Mięso z kurczaka pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia Thermomixa.

Wlej 750 ml wody, dodaj kostkę rosołową lub łyżkę pasty bulionowej. Gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Następnie dodaj serek topiony i śmietanę i gotuj jeszcze 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 2.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z thermomixu

Przepis na zupę pieczarkową z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, piersi z kurczaka, serka topionego i śmietany. Ta dobra zupa zasmakuje wszystkim Twoim bliskim.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową w Thermomixie, to już prezentujemy jak ją wykonać w kilku prostych krokach. Na początku oczyść pieczarki i rozdrobnij je w naczyniu Thermomixa. Następnie przełóż je do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i uduszenie jej z masłem przez 3 minuty w temperaturze Varoma. W tym czasie przygotuj resztę warzyw i następnie je rozdrobnij, po dodaniu do cebuli. Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki i dodaj do warzyw w naczyniu Thermomixa. Wlej wodę i dodaj kostkę rosołową lub łyżkę domowej pasty bulionowej. Tak przygotowany wywar gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze 10 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie serka topionego ze śmietaną. Teraz wystarczy podgotować zupę jeszcze przez 3 minuty. Tyle wystarczy, by powstała ta smaczna, aromatyczna zupa pieczarkowa Thermomix.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic, poza smakiem to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Jeśli chcesz, by zupa pieczarkowa Thermomix była mniej kaloryczna, zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego, wówczas dodaj ją na sam koniec i już zupy nie podgrzewaj, by się nie zważył.

Pyszna zupa z pieczarkami, kurczakiem, warzywami i serkiem topionym poleca się na obiad.

Alergeny w zupie pieczarkowej z thermomixu

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka rosołowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
100.29
351.02
Białko (g)
5.31
18.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.96
17.35
Węglowodany przyswajalne (g)
3.81
13.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.03
24.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
16.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
6.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.38
Cholesterol (mg)
28.75
100.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
106.32
372.12
Witamina B6 (mg)
0.19
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.31
Witamina C (mg)
3.44
12.05
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina E (mg)
0.40
1.39
Retinol (µg (mcg))
52.07
182.25
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.23
0.82
Niacyna (mg)
3.09
10.81
Foliany (µg (mcg))
17.31
60.59
Beta karoten (µg (mcg))
539.00
1886.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
34.52
120.81
Potas (mg)
271.22
949.27
Wapń (mg)
24.17
84.59
Fosfor (mg)
93.26
326.39
Magnez (mg)
13.57
47.51
Żelazo (mg)
0.41
1.44
Cynk (mg)
0.46
1.60
Miedź (mg)
0.16
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z thermomixu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z thermomixu

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
30 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Serek topiony śmietankowy
20 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 20 g
Śmietana 18%
80 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Koszt składników
47.00