Zupa pieczarkowa Thermomix
- Pieczarki (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (50 g)
- Masło (30 g)
- Marchewka - 1 sztuka (45 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
- Seler korzeniowy (30 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
- Serek topiony śmietankowy (20 g)
- Śmietana 18% (80 g)
Przepis na zupę pieczarkową z thermomixu krok po kroku
Pieczarki umyj i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.
Cebulę obierz, podziel na 4 części i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia, dodaj masło i duś przez 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.
W tym czasie obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy cebula skończy się dusić, dodaj warzywa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Mięso z kurczaka pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia Thermomixa.
Wlej 750 ml wody, dodaj kostkę rosołową lub łyżkę pasty bulionowej. Gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Następnie dodaj serek topiony i śmietanę i gotuj jeszcze 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 2.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z thermomixu
Przepis na zupę pieczarkową z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, piersi z kurczaka, serka topionego i śmietany. Ta dobra zupa zasmakuje wszystkim Twoim bliskim.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową w Thermomixie, to już prezentujemy jak ją wykonać w kilku prostych krokach. Na początku oczyść pieczarki i rozdrobnij je w naczyniu Thermomixa. Następnie przełóż je do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i uduszenie jej z masłem przez 3 minuty w temperaturze Varoma. W tym czasie przygotuj resztę warzyw i następnie je rozdrobnij, po dodaniu do cebuli. Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki i dodaj do warzyw w naczyniu Thermomixa. Wlej wodę i dodaj kostkę rosołową lub łyżkę domowej pasty bulionowej. Tak przygotowany wywar gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze 10 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie serka topionego ze śmietaną. Teraz wystarczy podgotować zupę jeszcze przez 3 minuty. Tyle wystarczy, by powstała ta smaczna, aromatyczna zupa pieczarkowa Thermomix.
Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic, poza smakiem to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
Jeśli chcesz, by zupa pieczarkowa Thermomix była mniej kaloryczna, zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego, wówczas dodaj ją na sam koniec i już zupy nie podgrzewaj, by się nie zważył.
Pyszna zupa z pieczarkami, kurczakiem, warzywami i serkiem topionym poleca się na obiad.
Alergeny w zupie pieczarkowej z thermomixu
Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek topiony śmietankowy
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- kostka rosołowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z thermomixu
Pieczarki to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.