Zupa pieczarkowa fit
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Pieczarki (500 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Marchewka - 3 sztuki (160 g)
Przepis na zupę pieczarkową fit krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
Krótko zeszkli drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzuć obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut.
Zupę podawaj bez śmietany, ale obficie posypaną pietruszką.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej fit
Szybka i smaczna zupa pieczarkowa fit to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad, gdy liczysz kalorie, ale masz ochotę na zupę, która będzie pyszna w smaku.
Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na sporą ilość warzyw takich jak: marchewka i świeże pieczarki. Dodatkowo bulion, drobno posiekana pietruszka, czosnek i cebula.
Zatem, jak zrobić fit zupę pieczarkową?
Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek i krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w słupki marchewki, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
W tym czasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Gdy grzyby staną się miękkie, zupa będzie dobra do podania.
Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.
Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na fit zupę pieczarkową. Zupa będzie najlepsza na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Alergeny w zupie pieczarkowej fit
Lista alergenów dla zupy pieczarkowej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy pieczarkowej fit
Większość zup możesz przygotować w odchudzonej wersji, pod warunkiem, że nie dodasz do niej śmietany, a wywar nie będzie gotowany na tłustym mięsie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.