Zupa pho
- Polędwica wołowa (500 g)
- Makaron ryżowy (200 g)
- Fasola mung kiełki (150 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cebula - użyj dymki (50 g)
Przepis na zupę pho krok po kroku
Cebulę dymkę obierz i pokrój na cztery części, przypal ją nad ogniem i włóż do garnka.
Do cebuli dodaj oczyszczoną polędwicę, zalej 2 litrami wody i gotuj wywar mięsny przez około 40 minut.
Po tym czasie wyjmuj mięso, a bulion przecedź.
Ugotowane mięso pokrój w cienkie paski i dodaj je do bulionu.
Do bulionu z mięsem dodaj pokrojony kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, wyciśnięty sok z jednej limonki oraz około 100 ml sosu rybnego. Całość zagotuj.
Do miski odlej część zupy i namocz w niej makaron ryżowy, do momentu aż będzie miękki.
Gdy makaron stanie się miękki rozłóż go do miseczek, a zupę wlej z powrotem do garnka.
Dodaj jedną drobno posiekaną papryczkę chilli, bazylię oraz kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój na cienkie paski. Cebulę i zioła ułóż na makaronie.
Makaron zalej wywarem z mięsem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną kiełkami fasoli.
Więcej informacji na temat zupy pho
Zupa pho z wołowiną jest to popularne danie kuchni wietnamskiej. Jest to zupa na bazie rosołu podawana z makaronem i różnymi dodatkami. Tradycyjnie podaje się zupę pho z wołowiną lub z mięsem z kurczaka, jednak możesz podać ją również z wieprzowiną. Zupa pho świetnie nadanie się na danie obiadowe, chociaż w Wietnamie spożywana jest zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Skład zupy może być dowolny, w obecnej chwili zdarza się, że zupa ta przygotowywane jest z ponad 20 różnych składników. Wietnamska zupa pho jedzona jest zazwyczaj pałeczkami, a bulion wypijany jest z miski na sam koniec. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę pho. Prosty przepis na zupę pho nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego wypróbuj naszego przepisu. Składniki niezbędne Tobie do ugotowania zupy pho to polędwica wołowa, makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, cebula czerwona, cebula dymka (do ozdobienia zupy) oraz przyprawy (świeży imbir, papryczka chilli, kolendra, sos rybny, czosnek oraz sok z limonki). Najbardziej pasuje czosnek marynowany do zupy pho, dlatego warto go wykorzystać.
A więc jak ugotować zupę pho? Już odpowiadam ta to pytanie. Z oczyszczonej polędwicy oraz cebuli pokrojonej na cztery części ugotuj bulion. Następnie bulion przecedź, mięso pokrój i dodaj je z powrotem do bulionu, wrzuć przyprawy i zagotuj. Częścią gorącego buliony zalej makaron ryżowy i odlej bulion powrotem do zupy, gdy makaron zmięknie. Makaron ułóż w miseczkach, udekoruj go kawałkami cebuli dymki i zalej bulionem. Przepis ten jest na prawdę bardzo prosty i w miarę szybki do przygotowania.
Podsumowując zupa pho to świetne rozwiązanie na smaczny obiad i urozmaicenie swojego jadłospis. W Wietnamie wykorzystywana jest również jako posiłek na śniadanie lub kolację - dlatego możemy ją dowolnie wykorzystać i zaliczyć do potraw uniwersalnych. Istnieje wiele odmian tej smacznej zupy, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu i dodaj kilka składników od siebie - zupa nigdy nie będzie nudna.
Alergeny w zupie pho
Lista alergenów dla zupy pho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze zupy pho
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.