Przepis na zupę pejzankę krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Kapustę opłucz i bardzo drobno posiekaj.

Marchewkę umyj, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę i kapustę. Całość zalej bulionem.

Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i całość gotuj przez 25 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie.

Odlej odrobinę zupy i połącz ją ze śmietaną. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą.

Całość gotuj jeszcze przez 10 minut.

Zupa pejzanka podana w małej eleganckiej miseczce.
zupa pejzanka
Koszt przygotowania dania
37.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Zupa pejzanka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pejzance

Zupa pejzanka to przepyszny wiosenny posiłek, który zachwyca wspaniałymi barwami i zapachem. To zupa, którą można przygotować niezwykle łatwo, a efekt końcowych zachwyca wszystkich. To dlatego, że choć prosta jest niebanalna i smaczna. Młoda kapusta podsmażona, stanowi świetną bazę zupy. W tej wersji całość jest w pełni wegetariańska, dlatego każdy miłośnik diety roślinnej na pewno będzie nią zachwycony. To świetny sposób na użycie młodej kapusty w trochę inny niż tradycyjnie znany sposób.

Zupa pejzanka z ziemniakami jest daniem niezwykle sycącym. To ze względu na duży udział błonnika. Warzywa sprawiają, że całość jest pożywna i dostarcza wielu różnych witamin i składników prozdrowotnych. To świetny sposób na zwiększenie spożycia białej kapusty w swoim codziennym menu. warzywo to jest naprawdę bardzo zdrowe. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może pojawiać się w menu nawet u osób cierpiących na cukrzycę. Choć jest łatwo dostępna zwykle gości tylko w kilku potrawach, gdyż do jej wykorzystania przydaje się duża doza kulinarnej kreatywności. Ta zupa to świetny sposób, by kapusta mogła gościć na stole częściej, w zdrowej i pysznej formie.

Przepis na zupę pejzankę jest niesamowicie łatwy i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. W kilka chwil można wyczarować ten przepyszny posiłek, który jest pełen witamin.

Zupa pejzanka z białą kapustą świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Pokochają ją nawet dzieci ze względu na jej pyszny i delikatny smak. Dość spory dodatek jogurtu sprawia, że całość ma więcej białka i jest bardziej sycąca. Choć brak w niej mięsa, wcale nie jest niepełnowartościowa. Będzie dobrym wyborem na kolację czy obiad.

Ta zupa nie tylko jest pyszna, ale także piękna i odżywcza. To danie, które z powodzeniem może gościć na stole każdej osoby, dbającej o zdrową dietę. Ze względu na małą kaloryczność będzie też dobrym wyborem podczas odchudzania. Ta tradycyjna potrawa ozdobi każdy domowy kuchenny stół ze względu na mnogość barw, która się w niej pojawia.

Wartości odżywcze zupy pejzanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(334g)
Energia (kalorie)
32.29 kcal
107.84 kcal
Białko
0.94 g
3.14 g

Węglowodany w zupie pejzance

Na 100g
Na porcję
(334g)
Węglowodany
4.83 g
16.15 g
Węglowodany przyswajalne
3.86 g
12.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
3.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(334g)
Tłuszcz
1.21 g
4.05 g
Tłuszcze nasycone
0.25 g
0.83 g
Tłuszcze nienasycone
0.96 g
3.22 g
Tłuszcze jednonasycone
0.83 g
2.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.44 g
Cholesterol
0.11 mg
0.38 mg

Witaminy w przepisie na zupę pejzankę

Na 100g
Na porcję
(334g)
Witamina A
36.01 µg (mcg)
120.28 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
11.60 mg
38.74 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.73 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.31 mg
1.02 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
12.55 µg (mcg)
41.92 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
351.22 µg (mcg)
1173.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pejzankę

Na 100g
Na porcję
(334g)
Sód
174.28 mg
582.09 mg
Potas
123.34 mg
411.97 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
15.69 mg
52.41 mg
Fosfor
17.25 mg
57.61 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
7.11 mg
23.74 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.93 mg
Cynk
0.11 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pejzanki 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pejzance

Lista alergenów dla zupy pejzanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania zupy pejzanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół sztuki bardzo małej kapusty
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Koszt składników
76.70
Jak oceniasz przepis na zupę pejzankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób