Zupa parzybroda
- Kapusta biała (800 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 szt (280 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
Przepis na zupę parzybrodę krok po kroku
W dużym garnku podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej 2l wody i gotuj na małym ogniu.
Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki Dodaj do garnka z boczkiem i cebulą. Włóż ziele angielskie i liść laurowy.
Kapustę poszatkuj i dodaj do zupy. Całość dopraw kminkiem i gotuj przez 15 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia wszystkich warzyw.
Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy parzybrody
Zupa parzybroda to tradycyjne polskie danie, które zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i aromatem. Choć bardzo prosta, jest mało znana. Jej głównym składnikiem jest kapusta. W tradycyjnej recepturze zupa bazuje głównie na białej kapuście, choć spotykane są również wersje z kapustą włoską i kiszoną. Ta ostatnia jednak jest najrzadziej spotykana. Parzybroda to zwyczajny kapuśniak, jednak stworzony w wersji bardziej delikatnej i bez zasmażki. Można ją robić w wersji na mięsie, która sprawdzi się świetnie zwłaszcza zimą lub zupełnie jarskiej.
Zupa parzybroda z młodej kapusty idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad czy kolacja. jest niezwykle sycąca ze względu na naprawdę duży udział błonnika, ziemniaków i boczku.
Przepis na parzybrodę jest bardzo prosty i pozwala przygotować tą pyszna zupę w kilka chwil. Wystarczy tylko jeden duży garnek, by ją przygotować, co znacznie ułatwia pracę i sprzątanie po gotowaniu. Choć zupa jest prosta, wcale nie smakuje nudna czy mdło. To ze względu na dodatek przypraw i pyszny smak gotowanej kapusty. To świetny sposób, by włączyć do swojego menu białą kapustę, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. To wspaniałe źródło witaminy K, B czy A. W tej zupie, kapusta, wypada niezwykle delikatnie i pysznie.
Ta zimowa zupa jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. To świetny wybór na chłodne dni. Można przygotować jej większą porcję i podgrzać ją na obiad czy kolację, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Zupa jest niezwykle gęsta i pożywna, więc wspaniale zastępuje drugie danie.
Zupa najlepiej smakuje z boczkiem, jednak można do niej również dodać kiełbasę. W każdej wersji będzie miała wspaniały aromat. Boczek najlepiej wybrać wędzony, który po podsmażeniu staje się wspaniale chrupiący.
W tej zupie dobrze odnajdzie się też kapusta kiszona, choć zwykle przygotowuje się ją z kapusty włoskiej lub białej. Ta zupa zyskała swoją nazwę od tego, że gorąca kapusta przy jedzeniu bardzo często przykleja się do brody i parzy ją. Wystarczy jednak drobno poszatkować kapustę, by uniknąć takiej sytuacji.
Alergeny w zupie parzybrodzie
Lista alergenów dla zupy parzybrody przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupę parzybrodę
Wartości odżywcze zupy parzybrody
To świetny sposób na dostarczenie sobie dużej dawki warzyw w łatwy i smaczny sposób.
Energia i białka
(456g)
Węglowodany
(456g)
Tłuszcze
(456g)
Witaminy
(456g)
Składniki mineralne
(456g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.