Zupa paprykowa z ziemniakami
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śmietana 18% (50 g)
Przepis na zupę paprykową z ziemniakami krok po kroku
Papryki umyj i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut i usuń z nich gniazda nasienne oraz obierz je ze skórki.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszlij na nim cebulę oraz czosnek.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Do garnka z cebulą dodaj pokrojone ziemniaki, papryki oraz bulion warzywny.
Zupę gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie).
Do ugotowanej zupy dodaj zahartowaną śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.
Zupę zblenduj na jednolity krem.
Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami lub kleksem ze śmietany.
Więcej informacji na temat zupy paprykowej z ziemniakami
Zupa paprykowa z ziemniakami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa krem z papryki i ziemniaków świetnie sprawdzi się również podczas imprez okolicznościowych jako pierwsze danie obiadowe. Przepis na zupę paprykową z ziemniakami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: papryka czerwona, ziemniaki, czosnek, cebula, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól oraz pieprz. Do zupy możesz dodać również mięso z kurczaka - wzbogaci ono zupę o białko pochodzenia zwierzęcego.
A jak zrobić zupę paprykową z ziemniakami? Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut i usuń z nich gniazda nasienne oraz obierz je ze skórki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z cebulą dodaj pokrojone ziemniaki, papryki oraz bulion warzywny. Zupę gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Do ugotowanej zupy dodaj zahartowaną śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj. Zupę zblenduj na jednolity krem. Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami lub kleksem ze śmietany.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując wiesz już, jak ugotować pyszną zupę krem z papryki i ziemniaków. Koniecznie podaj ją na obiad dla rodziny. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, a produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie paprykowej z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy paprykowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy paprykowej z ziemniakami
Zupa paprykowa z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz innych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.