Zupa paprykowa z ziemniakami

Opublikowano: 22.09.2024 r., 18:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paprykowa z ziemniakami w miseczce
Zupa paprykowa z ziemniakami
Zupa krem z papryki i ziemniaków to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
201 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na zupę paprykową z ziemniakami krok po kroku

Papryki umyj i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut i usuń z nich gniazda nasienne oraz obierz je ze skórki.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej i zeszlij na nim cebulę oraz czosnek.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Do garnka z cebulą dodaj pokrojone ziemniaki, papryki oraz bulion warzywny.

Zupę gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie).

Do ugotowanej zupy dodaj zahartowaną śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.

Zupę zblenduj na jednolity krem.

Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami lub kleksem ze śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupę paprykową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy paprykowej z ziemniakami

Zupa paprykowa z ziemniakami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa krem z papryki i ziemniaków świetnie sprawdzi się również podczas imprez okolicznościowych jako pierwsze danie obiadowe. Przepis na zupę paprykową z ziemniakami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: papryka czerwona, ziemniaki, czosnek, cebula, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól oraz pieprz. Do zupy możesz dodać również mięso z kurczaka - wzbogaci ono zupę o białko pochodzenia zwierzęcego.

A jak zrobić zupę paprykową z ziemniakami? Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut i usuń z nich gniazda nasienne oraz obierz je ze skórki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z cebulą dodaj pokrojone ziemniaki, papryki oraz bulion warzywny. Zupę gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Do ugotowanej zupy dodaj zahartowaną śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj. Zupę zblenduj na jednolity krem. Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami lub kleksem ze śmietany.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować pyszną zupę krem z papryki i ziemniaków. Koniecznie podaj ją na obiad dla rodziny. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, a produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie paprykowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy paprykowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy paprykowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa paprykowa z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz innych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
38.36
201.40
Białko (g)
0.95
4.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
6.36
33.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.13
26.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
6.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
1.29
6.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
3.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.52
Cholesterol (mg)
1.12
5.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
66.62
349.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
52.73
276.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.61
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.30
12.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
3.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.83
109.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
660.40
3467.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
115.94
608.68
Potas (mg)
174.93
918.37
Wapń (mg)
9.13
47.93
Fosfor (mg)
24.44
128.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.79
51.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.85
Cynk (mg)
0.18
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy paprykowej z ziemniakami 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy paprykowej z ziemniakami

Koszt składników
65.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
65.20