Zupa paprykowa
- Papryka czerwona - Półtorej dużej papryki (330 g)
- Cebula - pół cebuli (50 g)
- Czosnek - 2 duże ząbki (12 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie ziemniaki (225 g)
- Pomidory koktajlowe - Półtorej garści (150 g)
- Oliwa z oliwek - Trzy łyżki (36 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na zupę paprykową krok po kroku
Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.
Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze.
Dodaj umyte wcześniej pomidorki koktajlowe i dwa ząbki czosnku w łupinie. Polej dwoma łyżkami oliwy.
Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.
Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.
Do garnka dodaj pomidorki i obrane ząbki czosnku. Pozostaw na małej mocy palnika.
W tym czasie obierz paprykę ze skórki. Dodaj ją do garnka.
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój na równą kostkę. Dodaj do garnka.
Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą.
Przypraw sporą szczyptą soli, pieprzu, dodaj szczyptę kurkumy i 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.
Gotuj 15-20 minut.
Zupę zmiksuj i przelej przez sito.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat zupy paprykowej
Zupa paprykowa to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu
i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się jako lunch, przystawka do dania głównego lub ciepłą kolację.
Przepis na zupę paprykową wymaga odrobinę pracy ale dzięki temu jej smak jest wyjątkowy
i niepowtarzalny. Zupa wykonana jest z papryki czerwonej i ziemniaków, ich dodatek sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Jej smak i aromat pochodzi z pieczonej papryki, która nadaje słodycz
i delikatność. Zupę możesz wykonać również na ostro dodając do nich papryczkę chili.
Zupa paprykowa fit jest źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany
i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Dodatek ziemniaków do zupy nie tylko zwiększa jej sytość ale także zwiększa wartość odżywczą. Ziemniaki posiadają jeden z najwyższych indeksów sytości a przy tym stosunkowo mało kalorii. Posiadają właściwości zasadotwórcze, pomagają utrzymać odpowiednie środowisko w organizmie. Są bardzo dobry źródłem potasu i magnezu, jednak zawierają również wapń, żelazo i fosfor. Ziemniaki dostarczają wiele witamin, najwięcej zawierają witaminy C, której ilość w trakcie obróbki termicznej znacząco się obniża. Błonnik występujący w ziemniakach przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i ułatwia trawienie. Jednak na ziemniaki muszą uważać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. W trakcie takiej diety najlepiej spożywać ziemniaki ugotowane parę minut krócej niż zazwyczaj, ostudzone i chłodzone w lodówce przez 12 godzin a następnie odgrzane (ale nie odsmażone). Dzięki temu część zawartej skrobi zmienia się w skrobię oporną, co zmniejsza indeks glikemiczny i wzbogaca je o dodatkowe frakcje błonnika. Zupa paprykowa z ziemniakami stanowi bogate źródło wielu związków odżywczych.
Paprykowa zupa krem zachwyci swoim smakiem każdego. Jej delikatność, kremowość i słodycz będą docenione nawet przez najbardziej wymagające podniebienia.
Alergeny w zupie paprykowej
Lista alergenów dla zupy paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy paprykowej
Zupa paprykowa jest bardzo zdrowym i bogatym w składniki odżywcze daniem. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardziej sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w trakcie diety redukcyjnej. Zupę można podawać dzieciom, nawet od pierwszego roku życia.
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.