Zupa ogórkowa z ryżem
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (50 g)
- Por - 1 mała sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Ziemniaki młode - 5 średnich sztuk (500 g)
- Ryż biały (100 g)
- Ogórki kiszone (500 g)
- Jogurt naturalny 2% (250 g)
Przepis na zupę ogórkową z ryżem krok po kroku
Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej je dwoma litrami wody i gotuj. Podczas gotowania wytworzą się tzw. szumowiny, dlatego zbierz je łyżką i wyrzuć. Zupę dopraw solą i gotuj około 2 godzin na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obierz i opłucz, następnie włóż je do garnka z wywarem mięsnym.
Do zupy dodaj również kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Całość gotuj około 40 minut.
Po ugotowaniu wywaru wyciągnij z niego wszystkie warzywa. Marchew pokrój na mniejsze kawałki i włóż powrotem do wywaru. Pozostałe warzywa wyrzuć.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i gotuj kolejne 10 minut.
Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj je do zupy i gotuj kolejne 10 minut. Zupę dopraw do smaku.
Ugotowaną zupę odstaw z ognia, wyciągnij z niej mięso i obierz je z kości, następnie pokrój je w kawałki i włóż powrotem do garnka.
Jogurt naturalny zapraw gorącym wywarem i dodaj go do ugotowanej zupy. Całość dokładnie wymieszaj.
Zupę podawaj na ciepło.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy ogórkowej z ryżem
Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to zupa uwielbiana przez większość osób. Świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie dla gości. Zupa z kiszonych ogórków chętnie przygotowywana jest dla dzieci w żłobkach oraz przedszkolach. Przepis na zupę ogórkową z ryżem jest stosunkowo proste, dlatego nie prze potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę z przepisu przygotujesz na rosole, jednak możesz wykonać ją również bez mięsa – wystarczy że przygotujesz bulion warzywny. Do zrobienia zupy ogórkowej z ryżem potrzebujesz następujących produktów spożywczych: udek z kurczaka, marchewki, pietruszki, cebuli, pora, selera korzeniowego, ziemniaków, ryżu białego, ogórków kiszonych, jogurtu naturalnego oraz przypraw (soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę ogórkową z ryżem.
Zupa ogórkowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej również sporo składników odżywczych, do których możemy zaliczyć łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego (dostarczymy je wraz z udkami oraz jogurtem naturalnym). Zupa ogórkowa jest również doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż wspomaga nasz układ odpornościowy. Witamina ta jest zaliczana również do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Ogórki kiszone natomiast są produktem niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane są w diecie osób odchudzających się.
Podsumowując ta pyszna zupa ogórkowa to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny oraz ciepłe danie dla gości. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnego rosołu podczas spotkań rodzinnych. Zupa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczy ch, których podaż w odpowiedniej ilości przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w zupie ogórkowej z ryżem
Lista alergenów dla zupy ogórkowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze zupy ogórkowej z ryżem
Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.