Zupa ogórkowa z przecieru

Opublikowano: 23.06.2022 r., 20:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z przecieru
Pyszna zupa na bazie ogórków kiszonych z dużą porcją warzyw to idealna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny. Jak ją przygotować? Poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
203 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Skrzydełko kurczaka - 4 sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Ogórki kiszone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ogórkową z przecieru krok po kroku

Mięso przełóż do garnka, zalej wodą — około 2 litry i podgrzewaj. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 20 -30 minut.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa.

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozgrzej na patelni, dodaj przecier ogórkowy lub starte ogórki. Podgrzewaj 10 minut i dodaj ogórki do zupy.

Gotuj do momentu, aż ogórki zmiękną, a następnie dodaj śmietankę.

Zupę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej z przecieru

Domowa zupa ogórkowa z przecieru to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę ogórkową z przecieru. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna powstanie z kiszonych ogórków, warzyw, a wywar powstanie ze skrzydełek kurczaka. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.

Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować odrobinę masła.

Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, dodatkowo wymiatają one z naszego organizmu wolne rodniki, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kiszonki do których zaliczamy ogórki kiszone wpływają także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Zatem jak zrobić zupę ogórkową z przecieru lub z ogórków kiszonych?

W pierwszej kolejności przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe i zalej całość wodą – około 2 litry. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj do ich miękkości. Jeśli wolisz, śmiało możesz zetrzeć warzywa na tarce podobnie jak ogórki.

W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i podsmaż je na rozgrzanym maśle przez krótką chwilę.

Następnie dodaj ogórki do zupy, pamiętaj, aby zrobić to, dopiero gdy reszta warzyw będzie miękka po dodaniu ogórków i wody z nich reszta warzyw nie ugotuje się już do końca.

Tak przygotowaną zupę podgrzewaj przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę.

Po niecałej godzinie nasza zupa jest dobra do spożycia.

Nasze pyszne danie gotowe, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w zupie ogórkowej z przecieru

Lista alergenów dla zupy ogórkowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę ogórkową z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy ogórkowej z przecieru

na 100g gotowej potrawy

Użycie śmietany nie jest konieczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
101.87
203.73
Białko (g)
4.84
9.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.97
7.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.95
5.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.43
14.86
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
10.13
Tłuszcze nienasycone (g)
2.37
4.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
3.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: masło, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.72
59.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
102.67
205.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.54
5.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.74
25.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
3.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.60
19.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
899.49
1798.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
514.39
1028.78
Potas (mg)
122.12
244.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.18
28.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.26
100.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.34
20.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej z przecieru 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej z przecieru

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
300 g
4 sztuki
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
36.00