Zupa ogórkowa z przecieru
- Skrzydełko kurczaka - 4 sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Ogórki kiszone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (125 g)
Przepis na zupę ogórkową z przecieru krok po kroku
Mięso przełóż do garnka, zalej wodą — około 2 litry i podgrzewaj. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 20 -30 minut.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło rozgrzej na patelni, dodaj przecier ogórkowy lub starte ogórki. Podgrzewaj 10 minut i dodaj ogórki do zupy.
Gotuj do momentu, aż ogórki zmiękną, a następnie dodaj śmietankę.
Zupę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy ogórkowej z przecieru
Domowa zupa ogórkowa z przecieru to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę ogórkową z przecieru. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna powstanie z kiszonych ogórków, warzyw, a wywar powstanie ze skrzydełek kurczaka. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.
Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować odrobinę masła.
Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, dodatkowo wymiatają one z naszego organizmu wolne rodniki, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kiszonki do których zaliczamy ogórki kiszone wpływają także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Zatem jak zrobić zupę ogórkową z przecieru lub z ogórków kiszonych?
W pierwszej kolejności przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe i zalej całość wodą – około 2 litry. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj do ich miękkości. Jeśli wolisz, śmiało możesz zetrzeć warzywa na tarce podobnie jak ogórki.
W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i podsmaż je na rozgrzanym maśle przez krótką chwilę.
Następnie dodaj ogórki do zupy, pamiętaj, aby zrobić to, dopiero gdy reszta warzyw będzie miękka po dodaniu ogórków i wody z nich reszta warzyw nie ugotuje się już do końca.
Tak przygotowaną zupę podgrzewaj przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę.
Po niecałej godzinie nasza zupa jest dobra do spożycia.
Nasze pyszne danie gotowe, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w zupie ogórkowej z przecieru
Lista alergenów dla zupy ogórkowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na zupę ogórkową z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zupy ogórkowej z przecieru
Użycie śmietany nie jest konieczne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.