Zupa ogórkowa wege
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Ogórki kiszone - 10 małych sztuk (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na zupa ogórkowa wege krok po kroku
Ziemniaki i marchew obierz ze skórki.
Pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj ziemniaki i marchew i podsmaż chwilę.
Wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj ogórki i dopraw zupę solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Dodaj posiekany koper.
Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem jogurtu kokosowego i pieczywa.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy ogórkowej wege
Zupa ogórkowa wege to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa ogórkowa bez mięsa jest równie smaczna co wersja z jego dodatkiem. Wegetariańska zupa sprawdzi się idealnie na lekki obiad dla osób będących na diecie redukcyjnej. Przepis na wege zupę ogórkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, czosnek, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy, koper.
Jak zrobić wege zupę ogórkową? Ziemniaki i marchew obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki i marchew i podsmaż chwilę. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj ogórki i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj posiekany koper. Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem jogurtu kokosowego i pieczywa.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując smaczna zupa ogórkowa sprawdzi się idealnie jako obiad dla całej rodziny. Wegetariańska zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Wiesz już jak ugotować zupę ogórkową bez mięsa. Wykorzystaj przepis przy najbliższej możliwej okazji. Najlepsza zupa może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupo ogórkowa wege
Lista alergenów dla zupy ogórkowej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa ogórkowa wege
Wartości odżywcze zupy ogórkowej wege
Zupa ogórkowa wege to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej. Zupa nie zawiera glutenu i ma dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.