Zupa ogórkowa na żeberkach
- Żeberka wieprzowe (600 g)
- Ogórek kiszony - 9 sztuk (450 g)
- Ziemniaki późne - 6 średnich ziemniaków (450 g)
- Marchewka - 2 marchewki (90 g)
- Pietruszka - 2 pietruszki (160 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Śmietana 18% - 1/2 szklanki (110 g)
Przepis na zupę ogórkową na żeberkach krok po kroku
Żeberka opłucz, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Następnie zalej 2,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałe szumowiny.
Zmniejsz moc kuchenki i dodaj 1 łyżeczkę soli, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarenek pieprzu. Gotuj pod przykryciem 80 min.
Warzywa (oprócz cebuli) opłucz i obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Plaster selera pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Mięso wyjmij z garnka. Oddziel od kości i włóż do miseczki.
Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, seler oraz obraną i opłukaną cebulę (całą). Gotuj 30 min.
Po tym czasie wyjmij cebulę, dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 15 min.
Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka. Gotuj do momentu, aż ogórki będą miękkie (ok. 20 min).
Wyłącz kuchenkę. Dodaj mięso i śmietanę do zupy. Wymieszaj.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy ogórkowej na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach to idealny pomysł na obiad na kilka dni, ponieważ to danie smakuje lepiej na drugi, a nawet na trzeci dzień. Ta pożywna zupa jest lubiana przez wszystkich. Chętnie powinny ją zjeść również największe niejadki.
Jak ugotować zupę ogórkową? Ta zupa jest prosta do przygotowania, ale jej zrobienie zajmuje trochę czasu. Żeberka wieprzowe należy długo gotować, aby były odpowiednio miękkie i odchodziły od kości. Składniki zupy dodawane są w odpowiedniej kolejności i wymagają swojego czasu gotowania. Istotne jest to, aby dopiero na sam koniec (tuż przed dodaniem śmietany) dodać starte kiszone ogórki.
To danie zazwyczaj przygotowuje się na żeberkach surowych, ale jeżeli zdecydujesz się na zrobienie zupy ogórkowej na żeberkach wędzonych, to zupa będzie miała wyrazistszy smak. Możesz też przygotować zupę ogórkową z ryżem, ale wtedy warto zdecydować się na mięso drobiowe. Taka zupa będzie gotowa zdecydowanie szybciej od tej na żeberkach wieprzowych, gdyż czas gotowania mięsa drobiowego jest dużo krótszy. Ten rodzaj mięsa również sprawi, że zupa ogórkowa będzie łagodniejsza w smaku.
W czasie przygotowania tej zupy zwróć uwagę na kilka rzeczy. Zazwyczaj nie trzeba obierać ogórków kiszonych przed starciem ich na tarce, ale jeśli mają wyjątkowo grubą i twardą skórkę, to warto to zrobić. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które czekają na swoją kolej, należy zalać zimną wodą, żeby nie sczerniały. Gdyby zupa nie była odpowiednio kwaśna, możesz do niej dodać wodę po kiszonych ogórkach. Pamiętaj, aby ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli lubisz świeży koperek, możesz go drobno posiekać i dodać na sam koniec. Tę zupę można jeść ze świeżym pieczywem lub domowymi grzankami.
Przepis na zupę ogórkową na żeberkach z ziemniakami jest prosty, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że przygotowanie tej zupy jest czasochłonne. Jeśli chcesz zrobić ją na obiad lub na wizytę znajomych, warto wziąć to pod uwagę. Możesz proporcjonalnie zwiększyć liczbę składników, aby od razu przygotować jej więcej i móc delektować się nią przez kilka dni.
Alergeny w zupie ogórkowej na żeberkach
Lista alergenów dla zupy ogórkowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy ogórkowej na żeberkach
Energia i białka
(490g)
Węglowodany
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy
(490g)
Składniki mineralne
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.