Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Opublikowano: 24.06.2022 r., 20:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa ogórkowa z mięsem
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
Pyszna i delikatnie kwaskowata zupa ogórkowa z kiszonych ogórków idealnie sprawdzi się na obiad dla każdego członka Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
158 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Skrzydełko kurczaka - 4 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 kawałek (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
  • Ogórki kiszone (500 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ogórkową na skrzydełkach krok po kroku

Skrzydełka włóż do garnka, wlej wodę — około 1,5 litra, dodaj przyprawy i gotuj 30 minut.

Warzywa oprócz ogórków obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Dodaj pokrojone warzywa do garnka i gotuj do miękkości.

Na samym końcu dodaj starte na tarce ogórki i gotuj do ich miękkości.

Zupa jest gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową na skrzydełkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej na skrzydełkach

Domowa zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę ogórkową na skrzydełkach. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna powstanie z kiszonych ogórków, warzyw, a do wywaru wykorzystam skrzydełka z kurczaka. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.

Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować odrobinę masła.

Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, dodatkowo wymiatają one z naszego organizmu wolne rodniki, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kiszonki, do których zaliczamy ogórki kiszone, wpływają także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Zatem jak zrobić zupę ogórkową z przecieru lub z ogórków kiszonych?

W pierwszej kolejności przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe i zalej całość wodą – około 2 litry. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj do ich miękkości. Jeśli wolisz, śmiało możesz zetrzeć warzywa na tarce podobnie jak ogórki.

W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy.

Pamiętaj, aby zrobić to, dopiero gdy reszta warzyw będzie miękka po dodaniu ogórków i wody z nich reszta warzyw nie ugotuje się już do końca.

Tak przygotowaną zupę podgrzewaj przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę. Nasza zupa jest pyszna i dobra do spożycia.

Po niecałej godzinie nasza zupa jest dobra do spożycia.

Skoro już wiesz, jak zrobić zupę ogórkową na skrzydełkach koniecznie wypróbuj mój przepis w swoim domu i przygotuj danie dla całej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w zupie ogórkowej na skrzydełkach

Lista alergenów dla zupy ogórkowej na skrzydełkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na zupę ogórkową na skrzydełkach nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy ogórkowej na skrzydełkach

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z kaszą lub pieczywem posmarowanym masłem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
79.24
158.48
Białko (g)
5.62
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.71
11.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.51
9.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
2.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.75
7.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
2.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
4.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.54
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Cholesterol (mg)
31.27
62.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
82.46
164.93
Witamina B6 (mg)
0.24
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Witamina C (mg)
5.03
10.07
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina E (mg)
0.33
0.67
Retinol (µg (mcg))
2.54
5.07
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
1.92
3.83
Foliany (µg (mcg))
11.11
22.23
Beta karoten (µg (mcg))
799.23
1598.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
464.85
929.69
Potas (mg)
181.48
362.96
Wapń (mg)
14.76
29.52
Fosfor (mg)
61.13
122.25
Magnez (mg)
13.55
27.10
Żelazo (mg)
0.61
1.21
Cynk (mg)
0.44
0.88
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej na skrzydełkach 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej na skrzydełkach

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
400 g
4 sztuki
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 kawałek
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
29.00