Zupa ogórkowa bez mięsa
- Ogórek kiszony (450 g)
- Marchewka (90 g)
- Ryż biały (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na zupę ogórkową bez mięsa krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej starte na tarce ogórki.
Marchewkę obierz i pokój w plasterki, dodaj do ogórków.
Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Do zupy dodaj ryż i dopraw ją do smaku. Gotuj kolejne 20 minut.
Do zupy dodaj śmietankę i zagotuj.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy ogórkowej bez mięsa
Zupa ogórkowa bez mięsa to wspaniała opcja na danie dla całej rodziny. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Ze względu na dużą ilość warzyw także zdrowa. Choć zwykle przygotowuje się ją na wywarze mięsny, to ta wegetariańska również może zachwycać smakiem. Przekonaj się, próbując tego przepisu. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Przepis na zupę ogórkową bez mięsa to pyszna i tradycyjna zupa, którą robi się z kiszonych ogórków. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę ogórkową bez mięsa, by była dobra, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi.
Alergeny w zupie ogórkowej bez mięsa
Lista alergenów dla zupy ogórkowej bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy ogórkowej bez mięsa
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(431g)
Węglowodany
(431g)
Tłuszcze
(431g)
Witaminy
(431g)
Składniki mineralne
(431g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.