Zupa ogonowa
- Ogon wieprzowy (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - kawałek (150 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Suszone grzyby (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
Przepis na zupę ogonową krok po kroku
Ogon wieprzowy włóż do garnka i zalej go litrem wody. Następnie dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu i suszone grzyby. Składniki gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
W czasie gotowania przygotuj warzywa: wszystkie je obierz, ziemniaki i selera pokrój w grubą kostkę, cebulę pokrój w piórka a marchew i pietruszkę w talarki.
Ugotowany ogon wyjmij z wywaru, obierz go ze skóry i mięso drobno pokrój.
Następnie warzywa oraz mięso włóż do bulionu i całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj zupę.
Zupę podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy ogonowej
Zupa ogonowa jest to tradycyjna zupa przygotowywana z ogonów wieprzowych. Zupa ogonowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Zupę możemy przygotować kiedy spodziewamy się gości lub jako smaczny obiad dla rodziny. Przepis na zupę ogonową jest łatwy, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Produkty spożywcze potrzebne do zrobienia zupy to ogon wieprzowy, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Jak zrobić zupę ogonową? Na początek ugotuj ogon wieprzowy. Jak ugotować ogony wieprzowe?Ogon włóż do garnka i zalej litrem wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, suszone grzyby, sól i pieprz. Składniki gotuj na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. W czasie gotowania przygotuj warzywa. Ziemniaki i selera pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka a marchew i pietruszkę w talarki. Ugotowany ogon wyjmij z wywaru i obierz go ze skóry, mięso z ogona drobno pokrój. Następnie mięso oraz warzywa włóż do bulionu i całość gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj zupę. Zupę podawaj na ciepło.
Dodatek warzyw do zupy jest doskonałym pomysłem - niedość, że dodają one charakteru każdej zupie to dodatkowo (a może przede wszystkim) dostarczają do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W warzywach użytych do przygotowania zupy znajdziemy między innymi witaminę C, której odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli w okresie jesienno-zimowym.
Podsumowując zupa ogonowa z ziemniakami to tradycyjna staropolska zupa wieprzowa. Zupa ogonowa sprawdzi się na obiad z rodziną lub podana dla gości. Zupę możemy podać w wersji z ziemniakami. Zamiast ziemniaków do zupy pasuje też wiejski chleb lub makaron. Zupa sprawdzi się dla osób, które są na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy przegryzą się smaki.
Alergeny w zupie ogonowej
Lista alergenów dla zupy ogonowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy ogonowej
W warzywach użytych do przygotowania zupy znajdziemy między innymi witaminę C, której odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli w okresie jesienno-zimowym.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.