Zupa ogonowa

Opublikowano: 13.06.2021 r., 17:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ogonowa podana w głębokim talerzu.
Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą smaczną zupę, aby urozmaicić dietę swoich bliskich.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
663 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ogon wieprzowy (300 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy kawałek (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ogonową krok po kroku

Ogon wieprzowy włóż do garnka i zalej go litrem wody. Następnie dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu i suszone grzyby. Składniki gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.

W czasie gotowania przygotuj warzywa: wszystkie je obierz, ziemniaki i selera pokrój w grubą kostkę, cebulę pokrój w piórka a marchew i pietruszkę w talarki.

Ugotowany ogon wyjmij z wywaru, obierz go ze skóry i mięso drobno pokrój.

Następnie warzywa oraz mięso włóż do bulionu i całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj zupę.

Zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę ogonową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat zupy ogonowej

Zupa ogonowa jest to tradycyjna zupa przygotowywana z ogonów wieprzowych. Zupa ogonowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Zupę możemy przygotować kiedy spodziewamy się gości lub jako smaczny obiad dla rodziny. Przepis na zupę ogonową jest łatwy, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Produkty spożywcze potrzebne do zrobienia zupy to ogon wieprzowy, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Jak zrobić zupę ogonową? Na początek ugotuj ogon wieprzowy. Jak ugotować ogony wieprzowe?Ogon włóż do garnka i zalej litrem wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, suszone grzyby, sól i pieprz. Składniki gotuj na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. W czasie gotowania przygotuj warzywa. Ziemniaki i selera pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka a marchew i pietruszkę w talarki. Ugotowany ogon wyjmij z wywaru i obierz go ze skóry, mięso z ogona drobno pokrój. Następnie mięso oraz warzywa włóż do bulionu i całość gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj zupę. Zupę podawaj na ciepło.

Dodatek warzyw do zupy jest doskonałym pomysłem - niedość, że dodają one charakteru każdej zupie to dodatkowo (a może przede wszystkim) dostarczają do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W warzywach użytych do przygotowania zupy znajdziemy między innymi witaminę C, której odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując zupa ogonowa z ziemniakami to tradycyjna staropolska zupa wieprzowa. Zupa ogonowa sprawdzi się na obiad z rodziną lub podana dla gości. Zupę możemy podać w wersji z ziemniakami. Zamiast ziemniaków do zupy pasuje też wiejski chleb lub makaron. Zupa sprawdzi się dla osób, które są na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy przegryzą się smaki.

Alergeny w zupie ogonowej

Lista alergenów dla zupy ogonowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy ogonowej

na 100g gotowej potrawy

W warzywach użytych do przygotowania zupy znajdziemy między innymi witaminę C, której odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli w okresie jesienno-zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
147.53
663.88
Białko (g)
6.50
29.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
12.46
56.09
Węglowodany przyswajalne (g)
9.50
42.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.96
13.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
8.02
36.09
Tłuszcze nasycone (g)
3.36
15.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
20.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
16.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
4.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ogon wieprzowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.82
102.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
132.47
596.12
Witamina B6 (mg)
0.24
1.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.93
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.10
45.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ogon wieprzowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
1.01
Brak danych dla: ogon wieprzowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
5.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.04
72.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1317.63
5929.32
Brak danych dla: ogon wieprzowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
41.39
186.26
Potas (mg)
355.88
1601.47
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.67
102.00
Fosfor (mg)
57.00
256.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.82
75.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
5.10
Cynk (mg)
0.78
3.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogonowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogonowej

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogon wieprzowy
300 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
150 g
kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
54.50