Przepis na zupę neapolitańską krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa.

Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.

Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Często zadawane pytania

zupa neapolitańska
Zupa neapolitańska
Koszt przygotowania dania
42.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Zupa neapolitańska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie neapolitańskiej

Zupa neapolitańska to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę neapolitańską.

Zupa nie będzie zawierała mięsa, dlatego będzie całkowicie wegetariańska

Będzie jednak zawierała gluten przez dodatek makaronu, który wykonany jest z maki pszennej.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz zrezygnować z dodatku makaronu lub postawić na wersję bezglutenową.

Zatem, jak zrobić zupę neapolitańską?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko, bulion, makaron, marchew, seler, pietruszkę, żółtka jaj, masło, śmietankę. Z tych kilku składników w krótkim czasie powstanie pyszna i pożywna zupa idealna dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W tym czasie masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Nasza szybka w przygotowaniu i smaczna zupa z makaronem jest gotowa na obiad. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Będzie to idealny pomysł na posiłek, ale też na przekąskę w ciągu dnia.

Wartości odżywcze zupy neapolitańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
89.60 kcal
224.00 kcal
Białko
2.18 g
5.44 g

Węglowodany w zupie neapolitańskiej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.57 g
26.44 g
Węglowodany przyswajalne
9.80 g
24.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.30 g
10.75 g
Tłuszcze nasycone
3.58 g
8.96 g
Tłuszcze nienasycone
0.72 g
1.79 g
Tłuszcze jednonasycone
0.53 g
1.33 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
0.46 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
21.30 mg
53.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę neapolitańską

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
65.79 µg (mcg)
164.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.63 mg
4.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
14.94 µg (mcg)
37.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
8.64 µg (mcg)
21.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
499.56 µg (mcg)
1248.89 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę neapolitańską

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
199.59 mg
498.97 mg
Potas
83.43 mg
208.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
11.75 mg
29.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
38.83 mg
97.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
9.12 mg
22.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.29 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy neapolitańskiej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie neapolitańskiej

Lista alergenów dla zupy neapolitańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

Cena przygotowania zupy neapolitańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Makaron bezjajeczny
250 g
1 szklanka
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na zupę neapolitańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób