Zupa neapolitańska z makaronem

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Włoska zupa z makaronem
Zupa neapolitańska
Ta pyszna zupa neapolitańska z makaronem na pewno Cię zaskoczy swoim niespotykanym smakiem. Przez dodatek żółtka do bulionu otrzymasz zupełnie nowe doznanie kulinarne.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
344 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka (150 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Masło (40 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Makaron penne (200 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na zupę neapolitańską z makaronem krok po kroku

Marchewki, seler i pietruszkę obierz i umyj. Warszawa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim przygotowane wcześniej warzywa korzeniowe.

Gdy warzywa zmiękną, wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Wymieszaj dokładnie śmietankę z żółtkami.

Do gotującej się zupy wlej żółtka ze śmietaną i dodaj starty ser. Dokładnie wymieszaj.

Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy, po czym wyłącz palnik.

Zupę podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę neapolitańską z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat zupy neapolitańskiej z makaronem

Ta pyszna zupa neapolitańska z makaronem na pewno Cię zaskoczy swoim niespotykanym smakiem. Przez dodatek żółtka do bulionu otrzymasz zupełnie nowe doznanie kulinarne.

Ten sprawdzony przepis na zupę neapolitańską z makaronem jest bardzo prosty w wykonaniu.

Marchewki, seler i pietruszkę obierz i umyj. Warszawa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim przygotowane wcześniej warzywa korzeniowe. Gdy warzywa zmiękną, wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Ser żółty zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie śmietankę z żółtkami. Do gotującej się zupy wlej żółtka ze śmietaną i dodaj starty ser. Dokładnie wymieszaj. Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy, po czym wyłącz palnik. Zupę podawaj z makaronem.

Jeśli wiesz już, jak ugotować zupę neapolitańską na obiad by była naprawdę smaczna, to nie czekaj i wykonaj ten przepis już dziś.

Aby zupa była zdecydowanie najlepsza, to bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej, a Ty wiesz już jak zrobić domowy bulion.

Co powoduje, że zupa neapolitańska jest tak dobra? Na pewno dodatek żółtego sera!

Mianem żółty ser określane są sery podpuszczkowe dojrzewające. Otrzymuje się je poprzez prawidłową obróbkę skrzepu mleka, czyli odwodnieniu, uformowaniu, prasowaniu i nasoleniu. Następnie poddawany jest kilkutygodniowemu lub kilkumiesięcznemu dojrzewaniu. W ten sposób właśnie powstają popularne sery żółte. Każdy ser podpuszczkowy ma swoją dodatkową nazwę np. gouda, edamski, salami i w ten sposób można rozróżnić, jakiego dokładnie typu jest dany ser.

Najbardziej popularne są sery typu holenderskiego. Do tego typu zaliczamy sery półtwarde lub twarde, które dojrzewają przez 2-3 miesiące. Mają łagodny, lekko orzechowy i kwaskowaty smak i zapach. Do tego typu zaliczamy ser edamski, gouda i podlaski. Kolejnym popularnym typem są sery szwajcarskie- ich dojrzewanie trwa nawet pół roku i główną cechą charakterystyczną są znane wszystkim „dziury w serze”. Ich smak jest łagodny i aromatyczny o słodko-orzechowej nucie. Tutaj zaliczamy ser sokół, ementaler, radamer czy grojer. Rozróżniamy również typ szwajcarsko-holenderski, w którego przygotowaniu pomijany jest etap solenia, a powstaje sery, są lekko pikantne i kwaśne w smaku. Tutaj wyróżnić można ser tylżycki, warmiński, mazurski lub salami. Jeśli wiesz już, jak się robi ser, to koniecznie wykonaj nasz przepis.

Alergeny w zupie neapolitańskiej z makaronem

Lista alergenów dla zupy neapolitańskiej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze zupy neapolitańskiej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Gorące zupy to dobry pomysł na obiad szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taki ciepły posiłek bardzo dobrze rozgrzewa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
86.17
344.67
Białko (g)
2.82
11.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.37
29.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.80
27.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.08
20.30
Tłuszcze nasycone (g)
4.00
16.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
4.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
3.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.46
93.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
74.66
298.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.58
6.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.51
90.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.23
32.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
514.51
2058.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
249.51
998.05
Potas (mg)
71.65
286.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.30
181.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.75
218.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.00
32.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy neapolitańskiej z makaronem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy neapolitańskiej z makaronem

Koszt składników
81.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
81.20