Zupa neapolitańska
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Makaron bezjajeczny - 1 szklanka (250 g)
Przepis na zupę neapolitańską krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa.
Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.
Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej informacji na temat zupy neapolitańskiej
Zupa neapolitańska to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę neapolitańską.
Zupa nie będzie zawierała mięsa, dlatego będzie całkowicie wegetariańska
Będzie jednak zawierała gluten przez dodatek makaronu, który wykonany jest z maki pszennej.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz zrezygnować z dodatku makaronu lub postawić na wersję bezglutenową.
Zatem, jak zrobić zupę neapolitańską?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko, bulion, makaron, marchew, seler, pietruszkę, żółtka jaj, masło, śmietankę. Z tych kilku składników w krótkim czasie powstanie pyszna i pożywna zupa idealna dla całej Twojej rodziny.
W pierwszej kolejności makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W tym czasie masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.
Nasza szybka w przygotowaniu i smaczna zupa z makaronem jest gotowa na obiad. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Będzie to idealny pomysł na posiłek, ale też na przekąskę w ciągu dnia.
Alergeny w zupie neapolitańskiej
Lista alergenów dla zupy neapolitańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
Wartości odżywcze zupy neapolitańskiej
Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać starty żółty ser.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.