Zupa neapolitańska

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Włoska zupa pomidorowa z makaronem
Zupa neapolitańska
Zupa neapolitańska to niezwykle pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotuje w kilka chwil. Poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
223 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Makaron bezjajeczny - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę neapolitańską krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa.

Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.

Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę neapolitańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat zupy neapolitańskiej

Zupa neapolitańska to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę neapolitańską.

Zupa nie będzie zawierała mięsa, dlatego będzie całkowicie wegetariańska

Będzie jednak zawierała gluten przez dodatek makaronu, który wykonany jest z maki pszennej.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz zrezygnować z dodatku makaronu lub postawić na wersję bezglutenową.

Zatem, jak zrobić zupę neapolitańską?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko, bulion, makaron, marchew, seler, pietruszkę, żółtka jaj, masło, śmietankę. Z tych kilku składników w krótkim czasie powstanie pyszna i pożywna zupa idealna dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W tym czasie masło rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Śmietankę wymieszaj z żółtkami jaj i wlej do garnka. Delikatnie zagotuj. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Nasza szybka w przygotowaniu i smaczna zupa z makaronem jest gotowa na obiad. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Będzie to idealny pomysł na posiłek, ale też na przekąskę w ciągu dnia.

Alergeny w zupie neapolitańskiej

Lista alergenów dla zupy neapolitańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

Wartości odżywcze zupy neapolitańskiej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać starty żółty ser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
89.60
224.00
Białko (g)
2.18
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.57
26.44
Węglowodany przyswajalne (g)
9.80
24.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.30
10.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
8.96
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.30
53.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
65.79
164.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.63
4.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.94
37.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.64
21.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
499.56
1248.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
199.59
498.97
Potas (mg)
83.43
208.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.75
29.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
38.83
97.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.12
22.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy neapolitańskiej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy neapolitańskiej

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Makaron bezjajeczny
250 g
1 szklanka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Koszt składników
74.00