Zupa na żeberkach

Opublikowano: 29.10.2024 r., 13:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z żeberkami
Zupa na żeberkach
Zupa na żeberkach z warzywami jest niezwykle smaczne i pożywna. Idealnie sprawdzi się ona na posiłek dla całej twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
335 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
  • Ziemniaki późne - 5 sztuk (200 g)
  • Por - 1 sztuka (120 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę na żeberkach krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Opłucz żeberka pod zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny.

Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zgnieć lub drobno posiekaj.

W patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.

Dodaj podsmażone warzywa do garnka z żeberkami. Dodaj pokrojone ziemniaki.

Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.

Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na zupę na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy na żeberkach

Zupa na żeberkach to pyszna i co najważniejsze bardzo pożywna zupa, ponieważ w swoim składzie zawiera mięso oraz sporą ilość warzyw. Dlatego zapewni ci ona sytość na długi czas.

Będzie to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację dla wszystkich członków twojej rodziny oraz dla dziecka.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na zupę na żeberkach.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw oraz sporą ilość mięsa.

Zatem, jak zrobić zupę na żeberkach?

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody. Opłucz żeberka pod zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zgnieć lub drobno posiekaj. W patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj podsmażone warzywa do garnka z żeberkami. Dodaj pokrojone ziemniaki. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.

Nasza zupa jest dobra do spożycia, skoro już wiesz, jak ugotować zupę, przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Sam widzisz, jak prosta do przygotowania jest zupa na żeberkach wieprzowych.

Alergeny w zupie na żeberkach

Lista alergenów dla zupy na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz przygotować na dowolnym rodzaju żeberek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
134.07
335.18
Białko (g)
9.43
23.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.77
19.42
Węglowodany przyswajalne (g)
6.37
15.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.17
17.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.78
9.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
8.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
6.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.41
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.08
Cholesterol (mg)
33.04
82.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
99.25
248.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.38
18.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.78
Witamina E (mg)
0.30
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.89
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
4.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.98
44.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
995.00
2487.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
44.98
112.46
Potas (mg)
320.98
802.46
Wapń (mg)
27.34
68.35
Fosfor (mg)
116.34
290.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.43
53.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
2.18
Cynk (mg)
1.40
3.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy na żeberkach 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy na żeberkach

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ziemniaki późne
200 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Por
120 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00