Zupa na żeberkach
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (200 g)
- Por - 1 sztuka (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę na żeberkach krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
Opłucz żeberka pod zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny.
Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zgnieć lub drobno posiekaj.
W patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.
Dodaj podsmażone warzywa do garnka z żeberkami. Dodaj pokrojone ziemniaki.
Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
Więcej informacji na temat zupy na żeberkach
Zupa na żeberkach to pyszna i co najważniejsze bardzo pożywna zupa, ponieważ w swoim składzie zawiera mięso oraz sporą ilość warzyw. Dlatego zapewni ci ona sytość na długi czas.
Będzie to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację dla wszystkich członków twojej rodziny oraz dla dziecka.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na zupę na żeberkach.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw oraz sporą ilość mięsa.
Zatem, jak zrobić zupę na żeberkach?
Dodatkowo przygotuj 2 litry wody. Opłucz żeberka pod zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zgnieć lub drobno posiekaj. W patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj podsmażone warzywa do garnka z żeberkami. Dodaj pokrojone ziemniaki. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
Nasza zupa jest dobra do spożycia, skoro już wiesz, jak ugotować zupę, przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Sam widzisz, jak prosta do przygotowania jest zupa na żeberkach wieprzowych.
Alergeny w zupie na żeberkach
Lista alergenów dla zupy na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy na żeberkach
Zupę możesz przygotować na dowolnym rodzaju żeberek.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.