Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Opublikowano: 04.04.2024 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Niebieska miseczka zupy mlecznej
Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Zupa mleczna z płatkami owsianymi poleca się na pożywne śniadanie. Dodaj do niej ulubione owoce i orzechy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
384 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 2% - 2 niepełne szklanki (450 ml)
  • Płatki owsiane - 4 łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę mleczną z płatkami owsianymi krok po kroku

Do garnka wlej ćwierć szklanki wody, następnie dolej do niej mleko.

Wodę z mlekiem zagotuj.

Do zagotowanego mleka wsyp płatki i gotuj około 2 minuty do ich miękkości. Podczas gotowania ciągle mieszaj zawartość garnka.

Gotową zupę mleczną podaj z ulubionymi dodatkami (np. z kawałkami owoców).

Jak oceniasz przepis na zupę mleczną z płatkami owsianymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy mlecznej z płatkami owsianymi

Zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Koniecznie dodaj do niej ulubione owoce pokrojone w kostkę oraz posiekane orzechy - uzyskasz w ten sposób pełnowartościowy posiłek, który na pewno doda ci energii z rana. Przepis na zupę mleczną z płatkami owsianymi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebujesz jedynie mleka oraz płatków owsianych. Wykorzystaj płatki owsiane błyskawiczne, ich zrobienie zajmie niewiele czasu.

A jak zrobić zupę mleczną z płatkami owsianymi? Do garnka wlej ćwierć szklanki wody, następnie dolej do niej mleko. Wodę z mlekiem zagotuj. Do zagotowanego mleka wsyp płatki i gotuj około 2 minuty do ich miękkości. Podczas gotowania ciągle mieszaj zawartość garnka. Gotową zupę mleczną przelej do miseczek i podaj z ulubionymi dodatkami (np. z kawałkami owoców).

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.

Podsumowując smaczna zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie podaj ją z dodatkiem ulubionych owoców oraz z orzechami. Szynka w przygotowaniu zupa mleczna jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie mlecznej z płatkami owsianymi

Lista alergenów dla zupy mlecznej z płatkami owsianymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze zupy mlecznej z płatkami owsianymi

na 100g gotowej potrawy

Zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Płatki owsiane to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego koniecznie włącz je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
76.86
384.29
Białko (g)
4.15
20.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.04
50.18
Węglowodany przyswajalne (g)
9.21
46.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
4.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.28
11.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
7.53
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
3.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
2.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
1.21
Cholesterol (mg)
7.35
36.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
76.22
381.12
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
2.53
Witamina C (mg)
0.18
0.92
Witamina D (µg (mcg))
1.01
5.05
Witamina E (mg)
0.03
0.14
Retinol (µg (mcg))
76.22
381.12
Tiamina (mg)
0.09
0.46
Ryboflawina (mg)
0.14
0.71
Niacyna (mg)
0.19
0.96
Foliany (µg (mcg))
4.45
22.24
Beta karoten (µg (mcg))
2.76
13.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
36.31
181.53
Potas (mg)
175.57
877.86
Wapń (mg)
119.96
599.80
Fosfor (mg)
128.06
640.31
Magnez (mg)
22.29
111.43
Żelazo (mg)
0.35
1.73
Cynk (mg)
0.69
3.46
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy mlecznej z płatkami owsianymi 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy mlecznej z płatkami owsianymi

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
450 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 ml
Płatki owsiane
40 g
4 łyżki stołowe
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Koszt składników
5.50