Zupa mleczna z płatkami owsianymi
- Mleko 2% - 2 niepełne szklanki (450 ml)
- Płatki owsiane - 4 łyżki stołowe (40 g)
Przepis na zupę mleczną z płatkami owsianymi krok po kroku
Do garnka wlej ćwierć szklanki wody, następnie dolej do niej mleko.
Wodę z mlekiem zagotuj.
Do zagotowanego mleka wsyp płatki i gotuj około 2 minuty do ich miękkości. Podczas gotowania ciągle mieszaj zawartość garnka.
Gotową zupę mleczną podaj z ulubionymi dodatkami (np. z kawałkami owoców).
Więcej informacji na temat zupy mlecznej z płatkami owsianymi
Zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Koniecznie dodaj do niej ulubione owoce pokrojone w kostkę oraz posiekane orzechy - uzyskasz w ten sposób pełnowartościowy posiłek, który na pewno doda ci energii z rana. Przepis na zupę mleczną z płatkami owsianymi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebujesz jedynie mleka oraz płatków owsianych. Wykorzystaj płatki owsiane błyskawiczne, ich zrobienie zajmie niewiele czasu.
A jak zrobić zupę mleczną z płatkami owsianymi? Do garnka wlej ćwierć szklanki wody, następnie dolej do niej mleko. Wodę z mlekiem zagotuj. Do zagotowanego mleka wsyp płatki i gotuj około 2 minuty do ich miękkości. Podczas gotowania ciągle mieszaj zawartość garnka. Gotową zupę mleczną przelej do miseczek i podaj z ulubionymi dodatkami (np. z kawałkami owoców).
Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.
Podsumowując smaczna zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie podaj ją z dodatkiem ulubionych owoców oraz z orzechami. Szynka w przygotowaniu zupa mleczna jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie mlecznej z płatkami owsianymi
Lista alergenów dla zupy mlecznej z płatkami owsianymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze zupy mlecznej z płatkami owsianymi
Zupa mleczna z płatkami owsianymi to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Płatki owsiane to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego koniecznie włącz je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.