Zupa minestrone
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Kapusta biała - pół małej główki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (150 g)
- Fasola konserwowa (150 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na zupę minestrone krok po kroku
Marchew, cebulę i ziemniaki obierz. Z papryki wytnij gniazda nasienne.
Marchew, ziemniaki, cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę.
Fasolę odlej z zalewy i przepłukaj ją pod bieżącą wodą.
Kapustę poszatkuj na drobne kawałki.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj marchew, ziemniaki, cukinię oraz paprykę. Podsmażaj je przez kilka minut.
Warzywa zalej bulionem, dodaj do nich poszatkowaną kapustę oraz fasolę. Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotuj danie tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie (około 40 minut).
Zupę minestrone podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat zupy minestrone
Zupa minestrone to przepis włoski na gęstą zupę z warzyw. Często dodawany jest do niej makaron lub ryż. Ta oryginalna zupa nie ma jednej ustalonej receptury, ponieważ najczęściej składa się z warzyw, które aktualnie są dostępne. Do typowych składników tej zupy możemy zaliczyć fasolę, cebulę, seler, marchew, pomidory, kapustę oraz bulion warzywny lub drobiowy. Przepis na zupę minestrone jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Zupa ta będzie idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w sezonie letnim oraz jesiennym. Zupa jarzynowa w naszym przepisie będzie przygotowana z cukinią oraz z kapustą białą, papryką czerwoną, cebulą, ziemniakami późnymi, pomidorami w puszce, marchewką, fasolą konserwową oraz bulionem warzywnym. Przyprawami jakich użyjemy do doprawienia tej pysznej zupy warzywnej będą sól, pieprz, tymianek, bazylia oraz czosnek.
Cukinia im młodsza tym smaczniejsza, a warto po nią sięgać. Jest warzywem niskokalorycznym, które dostarcza do naszego organizmu wielu składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Cukinia zawiera żelazo, potas, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Warzywo to polecane jest w diecie osób chorujących na cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny cukinii wynosi tylko 15. Ciekawostką jest, ze kwiaty cukinii również są jadalne (najlepiej zrywać kwiaty męskie, ponieważ z nich nie rosną owoce).
Podsumowując włoska zupa minestrone to doskonały pomysł na przygotowanie pożywnej zupy z nadmiaru warzyw w naszej spiżarni. Przepisów na ten rodzaj zupy jest wiele, dlatego przepis jest bardzo uniwersalny i można go dowolnie zmodyfikować. Użycie bulionu warzywnego sprawi, że zupa minestrone będzie wegańska oraz wegetariańska. Przygotowanie tej zupy na diecie redukcyjnej będzie również dobrym wyborem, ponieważ jest ona niskokaloryczna oraz dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Alergeny w zupie minestrone
Lista alergenów dla zupy minestrone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy minestrone
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.