Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Opublikowano: 28.03.2021 r., 11:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z pulpecikami i tostami
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa meksykańska z przepyszną ciągnącą się mozzarellą i tostami serowo-czosnkowymi. Skusisz się?
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
567 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Fasola czerwona (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Chleb tostowy (90 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Ser gouda (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, chilli, czosnek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duży garnek, garnek mały

Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów krok po kroku

Na dużej patelni roztop masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry. Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj szczyptę soli. Usmaż warzywa przez około 5 minut.

W tym czasie zagotuj bulion by był gorący.

W drugim garnku ugotuj około 1 litr wody do gotowania pulpecików.

Mięso mielone przypraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpeciki.

Gdy woda się ugotuje dorzuć do niej pulpeciki. Ugotuj pulpeciki około 5 minut od tego jak wypłyną na powierzchnię wody i odlej tę wodę. Odstaw pulpeciki na bok.

Ugotowany bulion dodaj do podduszonych warzyw. Dodaj również fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zostaw do zagotowania na około 10 minut.

Gdy całość się zagotuje dodaj pulpeciki i spróbuj danie. Dopraw jeśli trzeba. Można dodać wody lub bulionu gdyby zupa była za gęsta. Gotuj jeszcze 5 minut.

Pieczywo przekrój na pół tworząc trójkąty. Na pieczywo wsyp troszkę czosnku granulowanego. Posyp pieczywo startym żółtym serem. Tosty upiecz w piekarniku przez około 5 minut - aż ser się zarumieni.

Zupę nalej do miseczki. Dodaj ser mozzarella. Podawaj zupę z tostami.

Jak oceniasz przepis na zupę meksykańską z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś idealnym! Gdy dodasz do tego mini tosty z aromatem czosnkowym zapieczone z serem żółtym będziesz w niebie. Dodaj do zupy kuleczki mini mozzarelli i daj się jej rozpuścić. Gwarantuję cudowne doznania podczas jedzenia tej zupy. Ciągnący się ser, wspaniały aromat intensywnych przypraw – dopełnienie całości idealne.

Ta zupa potrafi skutecznie nasycić. Składniki są dostępne w każdym sklepie, w miarę przystępnych cenach. Zupa też może więc jest bardzo polecana podczas zimy lub jesieni.

Alergeny w zupie meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
162.17
567.60
Białko (g)
10.53
36.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.47
57.64
Węglowodany przyswajalne (g)
12.98
45.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.49
12.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.29
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.61
12.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
9.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
8.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.36
Cholesterol (mg)
21.67
75.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
30.69
107.41
Witamina B6 (mg)
0.20
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
2.00
Witamina C (mg)
10.71
37.48
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.25
Witamina E (mg)
0.22
0.76
Retinol (µg (mcg))
17.59
61.57
Tiamina (mg)
0.16
0.57
Ryboflawina (mg)
0.17
0.61
Niacyna (mg)
2.04
7.14
Foliany (µg (mcg))
85.49
299.20
Beta karoten (µg (mcg))
140.18
490.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
182.76
639.67
Potas (mg)
412.09
1442.31
Wapń (mg)
75.77
265.18
Fosfor (mg)
161.92
566.71
Magnez (mg)
37.17
130.08
Żelazo (mg)
2.02
7.06
Cynk (mg)
1.75
6.11
Miedź (mg)
0.20
0.71
Mangan (mg)
0.30
1.04
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona, mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Koszt składników
70.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Chleb tostowy
90 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Koszt składników
70.20