Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
- Masło (10 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Pieczarki (200 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Fasola czerwona (400 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Chleb tostowy (90 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Ser gouda (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (75 g)
Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów krok po kroku
Na dużej patelni roztop masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry. Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj szczyptę soli. Usmaż warzywa przez około 5 minut.
W tym czasie zagotuj bulion by był gorący.
W drugim garnku ugotuj około 1 litr wody do gotowania pulpecików.
Mięso mielone przypraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpeciki.
Gdy woda się ugotuje dorzuć do niej pulpeciki. Ugotuj pulpeciki około 5 minut od tego jak wypłyną na powierzchnię wody i odlej tę wodę. Odstaw pulpeciki na bok.
Ugotowany bulion dodaj do podduszonych warzyw. Dodaj również fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zostaw do zagotowania na około 10 minut.
Gdy całość się zagotuje dodaj pulpeciki i spróbuj danie. Dopraw jeśli trzeba. Można dodać wody lub bulionu gdyby zupa była za gęsta. Gotuj jeszcze 5 minut.
Pieczywo przekrój na pół tworząc trójkąty. Na pieczywo wsyp troszkę czosnku granulowanego. Posyp pieczywo startym żółtym serem. Tosty upiecz w piekarniku przez około 5 minut - aż ser się zarumieni.
Zupę nalej do miseczki. Dodaj ser mozzarella. Podawaj zupę z tostami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś idealnym! Gdy dodasz do tego mini tosty z aromatem czosnkowym zapieczone z serem żółtym będziesz w niebie. Dodaj do zupy kuleczki mini mozzarelli i daj się jej rozpuścić. Gwarantuję cudowne doznania podczas jedzenia tej zupy. Ciągnący się ser, wspaniały aromat intensywnych przypraw – dopełnienie całości idealne.
Ta zupa potrafi skutecznie nasycić. Składniki są dostępne w każdym sklepie, w miarę przystępnych cenach. Zupa też może więc jest bardzo polecana podczas zimy lub jesieni.
Alergeny w zupie meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
- Ser gouda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.