Zupa meksykańska z pulpecikami
- Fasola czerwona - konserwowa (400 g)
- Kukurydza konserwowa (400 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ziemniaki średnie (200 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Cebula czerwona (120 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Bułka pszenna - pół sztuki (30 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami krok po kroku
Bułeczkę rozdrobnij, włóż do małej miseczki i zalej mlekiem.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego odciśniętą bułkę, wybij jajko oraz dopraw do smaku solą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Marchew, ziemniaki oraz seler obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
Do garnka wlej wodę (3 litry) i zagotuj ją. Następnie dodaj do niej 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, marchew, seler oraz ziemniaki. Składniki gotuj 15 minut.
Do gotujących się warzyw dodaj cebulę oraz czosnek.
Na patelni po smażeniu cebuli podsmaż 6 łyżeczek papryki słodkiej oraz płatki chilli. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru, wymieszaj i przelej do garnka z warzywami.
Do ciągle gotującej się zupy wkładaj uformowane pulpeciki i gotuj przez kolejne 20 minut.
Na koniec do zupy dodaj pomidory z puszki, odsączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
Ugotowaną zupę dopraw do smaku cukrem, łyżeczką soku z cytryny oraz odrobiną soli.
Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z pulpecikami
Zupa meksykańska z pulpecikami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa meksykańska najlepiej smakuje podana na ciepło. Warto przygotować ją, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: fasola konserwowa, kukurydza, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, marchew, ziemniaki, seler, cebula czerwona, czosnek, natka pietruszki, cukier, mięso mielone wieprzowe, bułka pszenna, mleko, jajka, olej rzepakowy oraz przyprawy.
A jak zrobić zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa mielonego? Z mięsa mielonego, bułki namoczonej w mleku, jajek oraz soli przygotuj masę na pulpeciki. Na patelni podsmaż cebulę oraz czosnek. Do gotującej się w garnku wody dodaj do niej 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, marchew, seler oraz ziemniaki. Składniki gotuj 15 minut. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Do zupy dodaj pulpeciki i gotuj przez kolejne 20 minut. Na koniec do zupy dodaj pomidory z puszki, odsączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Ugotowaną zupę dopraw do smaku.
Fasola to produkt, który zawiera spore ilości składników odżywczych. Fasola, jak pozostałe nasiona roślin strączkowych, zawiera spore ilości białka roślinnego. Dodatkowo fasola zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Znajdziemy w niej również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, mangan, cynk oraz fosfor.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować zupę meksykańską z klopsikami. Zupę warto podać jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępny są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie meksykańskiej z pulpecikami
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na zupę meksykańską z pulpecikami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z pulpecikami
Zupa meksykańska z pulpecikami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety większej ilości strączków.
Energia i białka
(570g)
Węglowodany
(570g)
Tłuszcze
(570g)
Witaminy
(570g)
Składniki mineralne
(570g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.