Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (30 g)
- Pieczarki marynowane (300 g)
- Fasola konserwowa (280 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Suszone pomidory (100 g)
- Ser Feta (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Tortilla - 1 placek (61 g)
Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli krok po kroku
Rozgrzej połowę oleju w garnku. W tym samym czasie zacznij gotować domowy bulion lub wodę.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w ćwierćplastry a suszone pomidory pokrój w paski. Dodaj wszystkie składniki do garnka i podsmażaj około 10 minut.
Dodaj do podsmażonych warzyw mięso mielone i smaż wszystko około 5 minut. Przypraw, ale papryczkę dodaj pod koniec gotowania. Użyj soli, pieprzu, papryki słodkiej, suszonych pomidorów (przyprawa) oraz bazylii.
Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, bulion oraz przecier pomidorowy wymieszany ze śmietanką. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj całość około 25 minut. Papryczkę chilli dodaj już po ugotowaniu - uważaj z ilością.
W tym czasie zrób chipsy. Tortillę potnij lub pokrój w niewielkie trójkąciki lub kwadraty (zrób kształt jaki lubisz). Taką tortillę wymieszaj z resztą oleju oraz przyprawami (sól, papryka wędzona). Takie chipsy usmaż na patelni aż będą chrupiące (około 5 minut maksymalnie).
Gotową zupę wyłóż na talerz. Dodaj na wierzch ser feta oraz chipsy.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną piersią kurczaka. Wtedy zupa jest gęsta i ma świetną konsystencję. Dodaj nieco świeżej papryczki chilli by zupa była pikantna. W tej wersji podana będzie z serem feta i suszonymi pomidorami.
Jako dodatek przygotuj proste w wykonaniu chipsy z tortilli. Można użyć tortillę gotową lub zrobić samemu. Tortillę najeży pociąć na niewielkie trójkąciki a następnie wymieszać je z olejem i przyprawami. Takie chipsy upiecz w piekarniku przez kilka minut i świetny dodatek do do dań gotowy.
Alergeny w zupie meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.