Zupa marokańska

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marokańska zupa w miseczce
Zupa marokańska
Zupa marokańska to zupa o nazwie Harira jest to bardzo aromatyczna zupa z ciecierzycą. Rozgrzewająca zupa świetnie sprawdza się na chłodne jesienne wieczory.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
613 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (500 g)
  • Soczewica czerwona (100 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
  • Makaron z semoliny (150 g)
  • Daktyle suszone (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Przecier pomidorowy z solą (40 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Seler naciowy (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir świeży, kumin, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa marokańska krok po kroku

W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj soczewicę i wlej 500 mililitrów wody i gotuj 20 minut.

Dodaj ciecierzycę i pokrojony drobno seler naciowy. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, startym imbirem oraz kuminem, gotuj 20 minut, pod koniec gotowania dodaj makaron do zupy i gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki.

Zupę podawaj w miseczkach, na wierzch połóż ugotowane jajko, posiekane daktyle oraz świeżą kolendrę.

Jak oceniasz przepis na zupa marokańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy marokańskiej

Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę marokańską jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do przygotowania zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, soczewica, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, cebula, seler naciowy, sól, pieprz, imbir świeży, kumin, jajka, daktyle, kolendra.

Jak zrobić marokańską zupę? W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj soczewicę i wlej 500 mililitrów wody i gotuj 20 minut. Dodaj ciecierzycę i pokrojony drobno seler naciowy. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, startym imbirem oraz kuminem. Gotuj 20 minut, pod koniec gotowania dodaj makaron do zupy i gotuj 3-4 minuty. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki. Zupę podawaj w miseczkach, na wierzch połóż ugotowane jajko, posiekane daktyle oraz świeżą kolendrę.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując prosty przepis na zupę z cieciorką świetnie sprawdza się na obiad, także do pracy. Pyszna zupa wspaniale rozgrzewa, podaj ją więc podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Zupę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Alergeny w zupie marokańskiej

Lista alergenów dla zupy marokańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze zupy marokańskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa marokańska to rozgrzewająca zupa zawierająca dużo białka roślinnego. Zupa dzięki przyprawom korzennym ma działanie nie tylko rozgrzewające lecz także bakteriobójcze. Zupa jest sycąca dlatego świetnie nadaje się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
122.64
613.19
Białko (g)
5.42
27.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
17.44
87.18
Węglowodany przyswajalne (g)
14.66
73.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
13.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.00
20.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
5.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
14.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
9.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
5.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: daktyle suszone, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.85
234.27
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
26.73
133.66
Brak danych dla: makaron z semoliny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.13
20.66
Brak danych dla: makaron z semoliny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
1.26
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
3.22
Brak danych dla: soczewica czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.15
100.76
Brak danych dla: makaron z semoliny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.04
5.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.04
185.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.31
396.55
Brak danych dla: makaron z semoliny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
135.23
676.13
Potas (mg)
252.79
1263.93
Wapń (mg)
37.94
189.69
Fosfor (mg)
87.08
435.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.99
124.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
7.02
Cynk (mg)
0.58
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.99
Brak danych dla: daktyle suszone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy marokańskiej 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy marokańskiej

Koszt składników
58.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Soczewica czerwona
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Makaron z semoliny
150 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Przecier pomidorowy z solą
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Seler naciowy
300 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Koszt składników
58.60