Zupa marokańska
- Pomidory w puszce (800 g)
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Soczewica czerwona (100 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
- Makaron z semoliny (150 g)
- Daktyle suszone (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Przecier pomidorowy z solą (40 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Seler naciowy (300 g)
Przepis na zupa marokańska krok po kroku
W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj soczewicę i wlej 500 mililitrów wody i gotuj 20 minut.
Dodaj ciecierzycę i pokrojony drobno seler naciowy. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, startym imbirem oraz kuminem, gotuj 20 minut, pod koniec gotowania dodaj makaron do zupy i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki.
Zupę podawaj w miseczkach, na wierzch połóż ugotowane jajko, posiekane daktyle oraz świeżą kolendrę.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat zupy marokańskiej
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę marokańską jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do przygotowania zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, soczewica, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, cebula, seler naciowy, sól, pieprz, imbir świeży, kumin, jajka, daktyle, kolendra.
Jak zrobić marokańską zupę? W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj soczewicę i wlej 500 mililitrów wody i gotuj 20 minut. Dodaj ciecierzycę i pokrojony drobno seler naciowy. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, startym imbirem oraz kuminem. Gotuj 20 minut, pod koniec gotowania dodaj makaron do zupy i gotuj 3-4 minuty. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki. Zupę podawaj w miseczkach, na wierzch połóż ugotowane jajko, posiekane daktyle oraz świeżą kolendrę.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując prosty przepis na zupę z cieciorką świetnie sprawdza się na obiad, także do pracy. Pyszna zupa wspaniale rozgrzewa, podaj ją więc podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Zupę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Alergeny w zupie marokańskiej
Lista alergenów dla zupy marokańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze zupy marokańskiej
Zupa marokańska to rozgrzewająca zupa zawierająca dużo białka roślinnego. Zupa dzięki przyprawom korzennym ma działanie nie tylko rozgrzewające lecz także bakteriobójcze. Zupa jest sycąca dlatego świetnie nadaje się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.