Zupa marchewkowa z imbirem
- Marchewka - 4 średnie sztuki (500 g)
- Imbir korzeń (30 g)
- Seler naciowy (70 g)
- Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (180 ml)
Przepis na zupę marchewkową z imbirem krok po kroku
Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.
Łodygi selera umyj i pokrój na mniejsze części.
Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Do wysokiego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej przygotowaną marchew, seler i imbir (około 5 minut).
Następnie warzywa zalej wodą i gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomarańczy (z połowy, z drugiej wyciśnij sok).
Następnie do gotującej się zupy dodaj cukier, sok z połowy pomarańczy oraz przyprawy.
Zupę zmiksuj blenderem w garnku.
Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
Gotową zupę zdejmij z kuchenki i podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy marchewkowej z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się jej smakiem. Jest to danie bezglutenowe i wegańskie. Przepis ten mogą włączyć do swojej diety osoby odchudzające się oraz chorujące na celiakię. Produkty których potrzebujesz to woda, marchew, imbir, czosnek, seler naciowy, pomarańcza, oliwa, cukier, mleko kokosowe oraz przyprawy. Zupa wybornie smakuje z grzankami, dlatego przed podaniem podpiecz na patelni pokrojone w kostkę kromki chleba i posyp nimi krem marchewkowy z imbirem.
Zupa z imbirem i z sokiem pomarańczowym to skarbnica wielu cennych składników pokarmowych. Pomarańcza dostarczy do organizmu sporych ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i opóźnia proces starzenia organizmu. Beta-karoten oraz antocyjany odpowiadają za czerwono-pomarańczową barwę pomarańczy. Pomarańcze są również źródłem witamin z grupy B, które korzystanie oddziałują na naszą skórę i układ nerwowy. Znajdziemy w nich także potas, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca.
Imbir jest źródłem witamin C, A, E, K, B1, B2, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Znajdziemy w nim również gingerol i zinferon, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Dodatkowo spożywanie imbiru zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów i zakrzepów, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia lepkości krwi, obniżenia stężenia cholesterolu LDL we krwi, korzystnie wpływa na koncentrację i dodaje energii.
Podsumowując ta rozgrzewająca zupa z pomarańczą i curry z imbirem to idealne dopełnienie diety w okresie jesiennym, ponieważ doskonale nas rozgrzeje oraz dostarczy sporych ilości witaminy C, która wspomoże nasz układ odpornościowy w okresie wzmożonej zachorowalności. Z potrawy tej mogą korzystać osoby na diecie bezglutenowej, jednak powinny one zrezygnować z posypania jej grzankami lub przygotować je z pieczywa bezglutenowego.
Alergeny w zupie marchewkowej z imbirem
Lista alergenów dla zupy marchewkowej z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze zupy marchewkowej z imbirem
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.