Zupa marchewkowa
- Marchewka (450 g)
- Por (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Pietruszka (50 g)
- Masło roślinne (30 g)
- Ziemniaki późne (270 g)
Przepis na zupę marchewkową krok po kroku
Wszystkie warzywa obierz i umyj.
Z pora, selera, pietruszki i jednej marchewki przygotuj wywar jarzynowy. Warzywa zalej wodą i gotuj około 30 minut.
Na maśle podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną resztę marchwi.
Podsmażone warzywa dodaj do przygotowanego wywaru jarzynowego (nie usuwaj z niego warzyw) i gotuj przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksuj i dopraw do smaku.
Gotową zupę krem możesz podać z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem świeżym.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy marchewkowej
Zupa marchewkowa to idealny pomysł na pyszny obiadek dla dzieci. Ten prosty przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Z tego artykułu dowiesz się jak ugotować zupę marchewkową. Do jej przygotowania potrzebujesz marchewkę, pora, selera, korzenia pietruszki, soli, pieprzu oraz masła roślinnego. Pyszna zupa krem może zostać podana z ziemniakami lub z makaronem. Jeśli użyjemy makaronu ryżowego lub nie użyjemy żadnego dodatku węglowodanowego wtedy zupa będzie bezglutenowa oraz świetnie sprawdzi się na diecie vege.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie osób odchudzających się. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jej obróbkę termiczną ponieważ zwiększa się jej indeks glikemiczny z 16 do nawet 60. Osoby te powinny wybierać marchew jak najmniej przetworzoną. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidy marchewce można przypisać właściwości opóźniania procesu starzenia się organizmu. Ich obecność zmniejsza produkcję wolnych rodników, dlatego marchew można uznać za źródło młodości. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Podsumowując ta tradycyjna i szybka w przygotowaniu zupa marchewkowa to idealny pomysł na rozszerzanie diety dzieci. Jest szybka w przygotowaniu i nie potrzebujesz drogich produktów. Świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek do pracy, jeśli masz gdzie ją odgrzać. Dodatkowo zupa ta dostarczy nam wielu składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Będzie ona dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna w okresie wzmożonej zachorowalności do wzmocnienia odporności.
Alergeny w zupie marchewkowej
Lista alergenów dla zupy marchewkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy marchewkowej
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.