Zupa kurkowa
- Kurki świeże (200 g)
- Ziemniaki późne - 2 małe sztuki (150 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Masło (20 g)
- Makaron świderki (150 g)
Przepis na zupę kurkową krok po kroku
Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Bulion podgrzej w garnku, dodaj do niego kurki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuj około 15 minut.
Następnie dodaj serek i mieszaj aż całkowicie się roztopi.
Zupę zblenduj na gładki krem.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.
Gotową zupę krem z kurek podawaj z ugotowanym makaronem.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy kurkowej
Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz świeżych grzybów, jednak możesz przygotować ją przez cały rok z mrożonych kurek. Przepis na zupę kurkową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Krem kurkowy z ziemniakami i makaronem ugotujesz w zaledwie 40 minut. Produkty spożywcze, która są Tobie niezbędne to kurki świeże, ziemniaki, bulion drobiowy, śmietankowy serek topiony, masło, makaron oraz przyprawy (sól i pieprz). Użycie serka topionego do przygotowania zupy kurkowej nada aksamitną i kremową konsystencję daniu. Aby wzbogacić zupę w błonnik pokarmowy najlepiej użyć makaronu pełnoziarnistego. Błonnik pokarmowy wpływa bowiem na zachowanie dłuższego uczucia sytości po spożytym posiłku.
Zupa kurkowa z makaronem to potrawa, która dostarczy nam dużych ilości składników mineralnych i witamin. Kurki są grzybami, które pojawiają się już w czerwcu i możemy znaleźć je w lasach aż do października. Grzyby te najszybciej owocują w ciepłe i wilgotne dni. W kurkach znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminę A, E, C, PP, B1 oraz B2. Grzyby te zawierają w swoim składzie prawie 90% wody, dlatego są zaliczane do grupy produktów niskokalorycznych. W kurkach obecny jest także beta-karoten, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. W grzybach tych występuje duża ilość miedzi, która odpowiada za aktywność wielu enzymów, które uczestniczą w procesach warunkujących życie.
Podsumowując zupa kurkowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu. Z przepisu można korzystać przez cały rok, używając kurek mrożonych, jednak zupa krem najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania tych grzybów. Możesz zrezygnować z dodatku serka topionego, aby zupa była mniej kaloryczna - jest to szczególnie ważne w diecie redukcyjnej.
Alergeny w zupie kurkowej
Lista alergenów dla zupy kurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
Wartości odżywcze zupy kurkowej
Energia i białka
(675g)
Węglowodany
(675g)
Tłuszcze
(675g)
Witaminy
(675g)
Składniki mineralne
(675g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.