Zupa królewska
- Cebula - 1 mała sztuka (250 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Mięso mielone wieprzowe (700 g)
- Szpinak (300 g)
- Serek topiony śmietankowy (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Bułka tarta (50 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
Przepis na zupa królewska krok po kroku
W misce umieść mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
Dodaj bułkę tartą i mleko.
Wyrób gładką masę mięsną.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki.
Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i umieść je w gotującej zupie.
Dodaj serek topiony, wymieszaj.
Gotuj zupę przez 10 minut.
Na koniec dodaj posiekane liście szpinaku i wymieszaj.
Zupę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat zupy królewskiej
Zupa królewska to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa z pulpetami jest bardzo syta i można ją podać jako pierwsze danie. Zupa świetnie komponuje się przygotowana z makaronem lub ziemniakami. Przepis na zupę królewską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, pieczarki, mięso mielone wieprzowe, szpinak, serek topiony, marchewka, pietruszka, ziemniaki, bułka tarta, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra.
Jak zrobić zupę królewską? W misce umieść mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wyrób gładką masę mięsną. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i umieść je w gotującej zupie. Dodaj serek topiony, wymieszaj. Gotuj zupę przez 10 minut. Na koniec dodaj posiekane liście szpinaku i wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując pyszna zupa królewska może zostać podana także z makaronem. Zupa z pulpetami jest idealna na imprezy w gronie znajomych. Zupa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zupy można dodać także inne warzywa.
Alergeny w zupie królewskiej
Lista alergenów dla zupy królewskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Mleko 3,2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze zupy królewskiej
Zupa królewska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Zupa jest kaloryczna i nie powinna być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.