Zupa królewska

Opublikowano: 17.05.2022 r., 15:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa królewska podana w bulionówce.
Zupa królewska
Zupa królewska to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo syta i można ją podać jako danie główne w ciepłe dni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
595 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula 1 mała sztuka (250 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Serek topiony śmietankowy (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa królewska krok po kroku

W misce umieść mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.

Dodaj bułkę tartą i mleko.

Wyrób gładką masę mięsną.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki.

Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i umieść je w gotującej zupie.

Dodaj serek topiony, wymieszaj.

Gotuj zupę przez 10 minut.

Na koniec dodaj posiekane liście szpinaku i wymieszaj.

Zupę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zupa królewska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy królewskiej

Zupa królewska to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa z pulpetami jest bardzo syta i można ją podać jako pierwsze danie. Zupa świetnie komponuje się przygotowana z makaronem lub ziemniakami. Przepis na zupę królewską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, pieczarki, mięso mielone wieprzowe, szpinak, serek topiony, marchewka, pietruszka, ziemniaki, bułka tarta, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra.

Jak zrobić zupę królewską? W misce umieść mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wyrób gładką masę mięsną. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i umieść je w gotującej zupie. Dodaj serek topiony, wymieszaj. Gotuj zupę przez 10 minut. Na koniec dodaj posiekane liście szpinaku i wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszna zupa królewska może zostać podana także z makaronem. Zupa z pulpetami jest idealna na imprezy w gronie znajomych. Zupa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zupy można dodać także inne warzywa.

Alergeny w zupie królewskiej

Lista alergenów dla zupy królewskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze zupy królewskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa królewska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Zupa jest kaloryczna i nie powinna być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
124.02
595.32
Białko (g)
6.36
30.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
7.84
37.62
Węglowodany przyswajalne (g)
6.39
30.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
6.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
7.67
36.82
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
19.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
17.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
14.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
3.11
Cholesterol (mg)
24.77
118.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
132.39
635.47
Witamina B6 (mg)
0.21
0.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.14
Witamina C (mg)
8.54
40.97
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.41
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
1.09
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.09
110.84
Tiamina (mg)
0.25
1.20
Ryboflawina (mg)
0.18
0.85
Niacyna (mg)
2.14
10.25
Foliany (µg (mcg))
36.95
177.36
Beta karoten (µg (mcg))
1190.14
5712.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
75.34
361.63
Potas (mg)
316.03
1516.94
Wapń (mg)
36.44
174.90
Fosfor (mg)
92.70
444.97
Magnez (mg)
23.15
111.13
Żelazo (mg)
0.94
4.51
Cynk (mg)
0.87
4.19
Miedź (mg)
0.11
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy królewskiej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy królewskiej

Koszt składników
52.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
250 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Koszt składników
52.90