Zupa krem ze szparagów

Opublikowano: 17.04.2021 r., 13:16 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa szparagowa z dekoracją
Zupa krem ze szparagów
Krem ze szparagów. Kremowa, pożywna i aromatyczna zupa z zielonych szparagów podawana z chrupiącymi grzankami ziołowymi. Szybka i prosta w przygotowaniu sprawdzi się na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
140 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Szparagi - 2 pęczki (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
  • Ziemniaki młode - 3 sztuki (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę krem ze szparagów krok po kroku

Szparagi opłucz i odłam twarde końce.

Łodygi szparagów pokrój w mniejsze części.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry lub ćwiartki.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę.

Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojonego ziemniaka i podsmażaj 3-4 minuty.

Dodaj szparagi.

Dopraw i podsmażaj ok. 3 minut.

Wlej gorący bulion i zagotuj.

Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.

Do jogurtu naturalnego dodaj 2 łyżki gorącego bulionu i delikatnie wymieszaj.

Zdejmij garnek z palnika, dodaj zahartowany jogurt.

Zblenduj na gładki, jednolity krem.

Jak oceniasz przepis na zupę krem ze szparagów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zupy krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów to prosty przepis na smaczne, pożywne, sycące, a przede wszystkim zdrowe i pełne wartości odżywczych danie. Idealne dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie zupy ze szparagów zielonych jest bardzo proste, szybkie i nie wymaga ani wielu godzin spędzonych w kuchni, ani większych umiejętności kulinarnych. No i potrzebne będą wyłącznie garnek i blender! Jeśli nie wiesz jeszcze jak ugotować krem ze szparagów nie mogłaś/eś lepiej trafić. Przedstawiamy prosty przepis na krem szparagowy. Jeśli raz go spróbujesz, z pewnością zostanie w Twojej kuchni już na stałe.

Zupę najlepiej przygotować ze świeżych szparagów, a ponieważ sezon na nie jest stosunkowo krótki, warto w pełni go wykorzystać. Do przygotowania zupy typu krem możesz wykorzystać zarówno szparagi białe, jak również szparagi zielone, nic nie stoi też na przeszkodzie ku temu, aby wykorzystać ich dwa rodzaje. Gotując, za jednym razem możesz przygotować większą porcję zupy i część zamknąć w słoikach lub nawet zamrozić. Dzięki temu sezon szparagowy w Twoim domu może trwać zdecydowanie dłużej! Zupa krem ze szparagów świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos.

Przypis na zupę krem ze szparagów jest bardzo prosty. Wystarczy, że na dnie garnka rozgrzejesz oliwę i lekko podsmażysz cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj łodygi szparagów i obrane, pokrojone ziemniaki, podsmażaj kilka minut i zalej całość warzywnym bulionem. Gotuj do miękkości warzyw i zbleduj na gładki, jednolity krem. Zupę możesz dodatkowo zabielić śmietaną, pamiętaj jednak, że stanie się wtedy bardziej kaloryczna. Jako alternatywę możesz wykorzystać jogurt naturalny.

Krem szparagowy świetnie komponuje się z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, jednak w roli dodatku świetnie sprawdzą się też groszek ptysiowy, pestki dyni, nasiona słonecznika, czy natka pietruszki.

Niepodważalną zaletą kremu ze szparagów, oprócz smaku, prostoty i szybkości przygotowania, są jej walory odżywcze. Jest to bardzo pożywne i sycące danie, a jednocześnie niskokaloryczne. Co więcej, stanowi źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dlatego jest to przepis, który idealnie sprawdzi w sytuacji kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, ale szybkiego.

Wypróbuj nasz przepis na krem ze szparagów jeszcze dziś!

Alergeny w zupie krem ze szparagów

Lista alergenów dla zupy krem ze szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze zupy krem ze szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
28.19
140.95
Białko (g)
1.34
6.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.83
19.17
Węglowodany przyswajalne (g)
2.92
14.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.09
5.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
1.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.86
4.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
3.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.63
Cholesterol (mg)
0.10
0.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
18.70
93.52
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.15
Witamina C (mg)
3.89
19.47
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.30
Witamina E (mg)
0.15
0.73
Retinol (µg (mcg))
0.10
0.50
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Ryboflawina (mg)
0.07
0.36
Niacyna (mg)
0.47
2.35
Foliany (µg (mcg))
19.61
98.06
Beta karoten (µg (mcg))
204.61
1023.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
152.66
763.29
Potas (mg)
126.54
632.71
Wapń (mg)
21.64
108.19
Fosfor (mg)
32.23
161.16
Magnez (mg)
8.19
40.96
Żelazo (mg)
0.82
4.11
Cynk (mg)
0.27
1.37
Miedź (mg)
0.08
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem ze szparagów 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem ze szparagów

Koszt składników
105.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
1000 g
2 pęczki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Ziemniaki młode
220 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 220 g
Koszt składników
105.80