Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
- Bulion drobiowy (950 g)
- Fasolka szparagowa (400 g)
- Ziemniaki młode (300 g)
- Seler korzeniowy (30 g)
- Pietruszka (30 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (70 g)
- Masło klarowane (10 g)
Przepis na zupę krem z zielonej fasolki szparagowej krok po kroku
Czosnek i cebulę obierz. Czosnek pokrój drobniej, cebulę w większą kostkę.
Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej w garnku masło. Dodaj warzywa i podsmaż około 5 minut.
Zagotuj bulion. Gdy będzie gorący dodaj do warzyw.
Z fasolki usuń końcówki. Umyj ją i dodaj do gotujących się warzyw. Wszystko gotuj około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem.
W zimnej śmietance rozrób mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ją wymieszaj, tak by nie było grudek.
Do zupy wlewaj powoli rozmieszaną skrobię ze śmietanką i dokładnie cały czas mieszaj. Uważaj, by nie zrobiły się grudki.
Zblenduj całą zupę na krem.
Podawaj gotową zupę z natką pietruszki, koperkiem oraz grzankami.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy krem z zielonej fasolki szparagowej
Pięknie wyglądająca, pyszna zielona zupa krem z zielonej fasolki szparagowej. Podana z chrupiącymi grzankami oraz natką pietruszki i koperkiem – pysznie i zdrowo. Przepis na tę zupę krem jest bezglutenowy (pamiętając o odpowiednich dodatkach w postaci np. grzanek). Zupa jest bardzo łatwa i zrobić ją można szybko. Ma świetną, gęstą konsystencję. Śliczny, zielony kolor wprawia w dobry nastrój. Jest to super zupa idealna na lato i na wiosnę. Taka zupa dla dziecka i nie tylko to samo dobro w postaci mnóstwa witamin.
Zupa złożona jest z prostych składników i prostych przypraw. Najprostsze przepisy mają swój urok – z łatwością i przyjemnością się je robi. Na rodzinny obiad podanie takiej zupy to super pomysł, więc jeśli jeszcze nie próbowałeś to polecam.
Konsystencję zupy możesz dowolnie kontrolować. Jeżeli uważasz, że zupa jest zbyt rzadka dodaj mniej płynu lub dodaj więcej skrobi. Natomiast gdy zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać wodę lub bulion – w ten sposób zupa się rozrzedzi. Zupę możesz również zrobić z fasolki żółtej lub pomieszać oba kolory. Jeśli nie masz świeżej fasolki to nic straconego. Taką zupę krem bez problemu można zrobić na podstawie mrożonych warzyw. Dodatkowo zupa jest zabielana śmietanką. Można zastąpić ją dodaniem jogurtu naturalnego.
Pamiętaj, że sam przepis na zupę nie zawiera glutenu. Jeżeli chcesz podać zupę z grzankami koniecznie wymień je na dozwolone w nietolerancji glutenu lub celiakii. Jest to przepis, który ma wysoki indeks glikemiczny. Trzeba uważać, jeśli masz problemy z prawidłowym poziomem glukozy albo insuliny we krwi. Przepis ma sporą ilość błonnika i węglowodanów. Jest także trochę tłuszczu, który jest potrzebny do dobrego przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Białka jest małą ilość, która pochodzi głównie z fasolki szparagowej. Jeśli chciałbyś dodać więcej protein do potrawy dodaj mięso. Mięso najlepiej dodać dodatkowo, nie blendować. Blendowanie mięsa jest dobrym sposobem na „przemycanie” go w potrawach osób, które nie przepadają za mięsem.
Alergeny w zupie krem z zielonej fasolki szparagowej
Lista alergenów dla zupy krem z zielonej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze zupy krem z zielonej fasolki szparagowej
Bezglutenowy przepis na zupę - dobry dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub na celiakię.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.