Zupa krem z zielonego groszku

Opublikowano: 01.02.2023 r., 12:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku
Poznaj przepis na pyszny, zdrowy, sycący krem z zielonego groszku, idealny na obiad lub kolację.
Przygotowanie 30 min
374 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Groszek zielony mrożony (600 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Mleko 2% (350 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na zupę krem z zielonego groszku krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę i chwilę podsmażaj.

Dodaj groszek i wlej bulion.

Gotuj, aż groszek będzie miękki.

Dodaj mleko, przyprawy i zagotuj.

Zmiksuj na gładki krem.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z zielonego groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na szybki, zdrowy posiłek na obiad lub lekką kolację, który sprawdzi się dla całej rodziny, również dla dzieci. To bardzo smaczna zupa o kremowej, delikatnej konsystencji. Świetnie smakuje samodzielnie, jak również w towarzystwie dodatków takich jak pestki dyni, grzanki ziołowe, groszek ptysiowy, prażone nasiona słonecznika, czy drobno posiekana natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa krem z zielonego groszku jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Groszek to świetne źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika, dostarcza też roślinnego białka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę krem z zielonego groszku, aby była pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na obiad lub kolację, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ta wegetariańska zupa z groszku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani większych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą jedynie zielony groszek świeży lub mrożony, oliwa z oliwek lub masło, cebula, mleko oraz woda lub bulion warzywny. Wystarczy, że wszystkie warzywa umyjesz, pokroisz i ugotujesz do miękkości, a następnie zblendujesz razem z mlekiem i przyprawami. To wszystko! Jak widzisz, przepis na zupę krem z zielonego groszku jest naprawdę prosty i szybki. To bardzo zdrowa, sycąca, niskokaloryczna zupa, która sprawdzi się u każdego, również na dietach odchudzających. Zielony groszek to bardzo wartościowe warzywo, a podanie go w formie kremowej zupy, jest jednym z najlepszych sposobów na jego włączenie do diety. Bez względu na to, czy przygotujesz ją ze świeżego, czy mrożonego groszku, jest równie smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku, który pokaże Ci krok po kroku, jak ją przygotować.

Alergeny w zupie krem z zielonego groszku

Lista alergenów dla zupy krem z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze zupy krem z zielonego groszku

na 100g gotowej potrawy

W celu zmniejszenia kaloryczności można dodać mleko o niższej zawartości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
74.89
374.46
Białko (g)
3.91
19.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.32
46.60
Węglowodany przyswajalne (g)
6.83
34.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.49
12.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.60
13.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
4.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
8.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
7.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.52
Cholesterol (mg)
2.50
12.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
82.19
410.94
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.86
Witamina C (mg)
10.07
50.36
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.72
Witamina E (mg)
0.28
1.39
Retinol (µg (mcg))
25.94
129.69
Tiamina (mg)
0.16
0.81
Ryboflawina (mg)
0.10
0.50
Niacyna (mg)
0.97
4.85
Foliany (µg (mcg))
29.87
149.33
Beta karoten (µg (mcg))
664.46
3322.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
96.69
483.44
Potas (mg)
139.88
699.42
Wapń (mg)
52.47
262.37
Fosfor (mg)
77.68
388.39
Magnez (mg)
18.21
91.07
Żelazo (mg)
0.84
4.22
Cynk (mg)
0.58
2.92
Miedź (mg)
0.07
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z zielonego groszku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z zielonego groszku

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Groszek zielony mrożony
600 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
7.33
Za 600 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Mleko 2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Koszt składników
51.50