Zupa krem z zielonego groszku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Groszek zielony mrożony (600 g)
- Bulion warzywny (100 ml)
- Mleko 2% (350 ml)
Przepis na zupę krem z zielonego groszku krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę i chwilę podsmażaj.
Dodaj groszek i wlej bulion.
Gotuj, aż groszek będzie miękki.
Dodaj mleko, przyprawy i zagotuj.
Zmiksuj na gładki krem.
- Fasola po bretońsku
- Pierogi ruskie
- Zupa pieczarkowa
- Kotleciki ziemniaczane
- Seitan
- Kotlet z jajka
- Gzik
- Pierogi z serem
- Zupa czosnkowa
- Placki twarogowe z cukrem pudrem
- Kapusta wigilijna
- Pierogi ze szpinakiem
- Pieczone bataty
- Kotleciki z kaszy gryczanej
- Zupa marchewkowa
- Pizza margherita
- Pierogi z jagodami
- Mamałyga
- Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat zupy krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na szybki, zdrowy posiłek na obiad lub lekką kolację, który sprawdzi się dla całej rodziny, również dla dzieci. To bardzo smaczna zupa o kremowej, delikatnej konsystencji. Świetnie smakuje samodzielnie, jak również w towarzystwie dodatków takich jak pestki dyni, grzanki ziołowe, groszek ptysiowy, prażone nasiona słonecznika, czy drobno posiekana natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa krem z zielonego groszku jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Groszek to świetne źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika, dostarcza też roślinnego białka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę krem z zielonego groszku, aby była pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na obiad lub kolację, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ta wegetariańska zupa z groszku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani większych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą jedynie zielony groszek świeży lub mrożony, oliwa z oliwek lub masło, cebula, mleko oraz woda lub bulion warzywny. Wystarczy, że wszystkie warzywa umyjesz, pokroisz i ugotujesz do miękkości, a następnie zblendujesz razem z mlekiem i przyprawami. To wszystko! Jak widzisz, przepis na zupę krem z zielonego groszku jest naprawdę prosty i szybki. To bardzo zdrowa, sycąca, niskokaloryczna zupa, która sprawdzi się u każdego, również na dietach odchudzających. Zielony groszek to bardzo wartościowe warzywo, a podanie go w formie kremowej zupy, jest jednym z najlepszych sposobów na jego włączenie do diety. Bez względu na to, czy przygotujesz ją ze świeżego, czy mrożonego groszku, jest równie smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku, który pokaże Ci krok po kroku, jak ją przygotować.
Alergeny w zupie krem z zielonego groszku
Lista alergenów dla zupy krem z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze zupy krem z zielonego groszku
W celu zmniejszenia kaloryczności można dodać mleko o niższej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.