Przepis na zupa krem z soczewicy zielonej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryka ostra, czosnek, garam masala
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku.

Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę.

W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę.

Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw.

Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy.

Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny.

Zblenduj zupę na gładki krem.

Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.

Zupa krem z soczewicy zielonej podana w białym kubeczku.
Zupa krem z soczewicy zielonej
Koszt przygotowania dania
9.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
605 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
34

Zupa krem z soczewicy zielonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z soczewicy zielonej

Zupa krem z soczewicy zielonej to bardzo dobry pomysł na wspaniałą zupę bez mięsa. Przepis na zupę krem z soczewicy zielonej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, ziemniaki, seler korzeń, cebula, czosnek, garam masala, papryka ostra, imbir świeży, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz, jogurt naturalny.

Jak zrobić zupę krem z soczewicy? Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę. Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw. Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.

Soczewica zielona to warzywo strączkowe zawierające dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne powinno zastępować w naszej diecie mięso przynajmniej dwa razy w tygodniu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetnym pomysłem w diecie osób z chorobami metabolicznymi. Przyprawy korzenne takie jak imbir i mieszanka garam masala mają silne działanie bakteriobójcze. Dobrze stosować je zimą w naszej kuchni, gdyż świetnie rozgrzewają.

Podsumowując pyszna wege zupa jest dobra na obiad dla całej rodziny. Soczewica jest mdła, dlatego zupę należy mocno przyprawić. Zupa jest dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Zupa z zielonej soczewicy zawiera niewielką ilość kalorii, dlatego jest bardzo dobrym daniem dla osób dbających o linię.

Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
201.85 kcal
605.56 kcal
Białko
7.45 g
22.35 g

Węglowodany w zupie krem z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
23.38 g
70.15 g
Węglowodany przyswajalne
19.72 g
59.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.66 g
10.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.13 g
27.38 g
Tłuszcze nasycone
0.97 g
2.90 g
Tłuszcze nienasycone
8.07 g
24.20 g
Tłuszcze jednonasycone
5.54 g
16.62 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
7.57 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
1.62 mg
4.87 mg

Witaminy w przepisie na zupa krem z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C
7.39 mg
22.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa krem z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
34.21 mg
102.64 mg
Potas
327.13 mg
981.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
49.43 mg
148.28 mg
Żelazo
2.13 mg
6.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z soczewicy zielonej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy krem z soczewicy zielonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler korzeniowy
140 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Olej rzepakowy
100 ml
1 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na zupa krem z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób