Zupa krem z soczewicy zielonej

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z soczewicy zielonej podana w białym kubeczku.
Zupa krem z soczewicy zielonej
Zupa krem z soczewicy zielonej to doskonały pomysł na pyszną zupę na obiad dla całej rodziny. Zupa krem jest bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 35 min
605 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (140 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżek stołowych (100 ml)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryka ostra, czosnek, garam masala
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupa krem z soczewicy zielonej krok po kroku

Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku.

Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę.

W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę.

Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw.

Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy.

Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny.

Zblenduj zupę na gładki krem.

Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z soczewicy zielonej

Zupa krem z soczewicy zielonej to bardzo dobry pomysł na wspaniałą zupę bez mięsa. Przepis na zupę krem z soczewicy zielonej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, ziemniaki, seler korzeń, cebula, czosnek, garam masala, papryka ostra, imbir świeży, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz, jogurt naturalny.

Jak zrobić zupę krem z soczewicy? Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę. Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw. Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.

Soczewica zielona to warzywo strączkowe zawierające dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne powinno zastępować w naszej diecie mięso przynajmniej dwa razy w tygodniu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetnym pomysłem w diecie osób z chorobami metabolicznymi. Przyprawy korzenne takie jak imbir i mieszanka garam masala mają silne działanie bakteriobójcze. Dobrze stosować je zimą w naszej kuchni, gdyż świetnie rozgrzewają.

Podsumowując pyszna wege zupa jest dobra na obiad dla całej rodziny. Soczewica jest mdła, dlatego zupę należy mocno przyprawić. Zupa jest dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Zupa z zielonej soczewicy zawiera niewielką ilość kalorii, dlatego jest bardzo dobrym daniem dla osób dbających o linię.

Alergeny w zupie krem z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z soczewicy zielonej to danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa zawiera małą ilość kalorii i jest bardzo syta. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
201.85
605.56
Białko (g)
7.45
22.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.38
70.15
Węglowodany przyswajalne (g)
19.72
59.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.66
10.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.13
27.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
8.07
24.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.54
16.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
7.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
1.62
4.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
7.39
22.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
34.21
102.64
Potas (mg)
327.13
981.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.43
148.28
Żelazo (mg)
2.13
6.39
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z soczewicy zielonej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z soczewicy zielonej

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler korzeniowy
140 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Olej rzepakowy
100 ml
1 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Koszt składników
26.10