Przepis na zupa krem z soczewicy zielonej krok po kroku
- Soczewica zielona 300 g
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Seler korzeniowy 140 g
- Olej rzepakowy 100 ml 1 łyżek stołowych
- Jogurt naturalny 2% 180 g 1 małe opakowanie
Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku.
Wlej wodę (2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę.
W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę.
Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw.
Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy.
Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa krem z soczewicy zielonej - cechy przepisu
Więcej o zupie krem z soczewicy zielonej
Zupa krem z soczewicy zielonej to bardzo dobry pomysł na wspaniałą zupę bez mięsa. Przepis na zupę krem z soczewicy zielonej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, ziemniaki, seler korzeń, cebula, czosnek, garam masala, papryka ostra, imbir świeży, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz, jogurt naturalny.
Jak zrobić zupę krem z soczewicy? Obierz ze skórki ziemniaki i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie zawinięte w gazę. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj do miękkości soczewicę. Odcedź soczewicę i dodaj do reszty warzyw. Obierz z łupiny cebulę i czosnek, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebule z czosnkiem, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dodaj garam masala, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj w głębokich talerzach z kleksem jogurtu naturalnego.
Soczewica zielona to warzywo strączkowe zawierające dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne powinno zastępować w naszej diecie mięso przynajmniej dwa razy w tygodniu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetnym pomysłem w diecie osób z chorobami metabolicznymi. Przyprawy korzenne takie jak imbir i mieszanka garam masala mają silne działanie bakteriobójcze. Dobrze stosować je zimą w naszej kuchni, gdyż świetnie rozgrzewają.
Podsumowując pyszna wege zupa jest dobra na obiad dla całej rodziny. Soczewica jest mdła, dlatego zupę należy mocno przyprawić. Zupa jest dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Zupa z zielonej soczewicy zawiera niewielką ilość kalorii, dlatego jest bardzo dobrym daniem dla osób dbających o linię.
Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy zielonej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zupie krem z soczewicy zielonej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zupa krem z soczewicy zielonej
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa krem z soczewicy zielonej
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krem z soczewicy zielonej
Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%