Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Soczewica czerwona (250 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (50 g)
- Por (70 g)
- Seler korzeniowy (30 g)
- Boczek wędzony bez kości (50 g)
- Pistacje (60 g)
Przepis na zupę krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami krok po kroku
Do wykonania tego przepisu można użyć warzyw z gotowania bulionu. Obrane warzywa (oprócz soczewicy) zalej bulionem i zagotuj. Gdy bulion się zagotuje dodaj soczewicę.
Gotuj przez 25 minut, mieszaj co jakiś czas.
Po upływie 25 minut blenderem zmiksuj zupę na krem.
Dodaj do zupy płaską łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dodaj także 1/4 łyżeczki kuminu oraz kurkumy. Zblenduj ponownie i dopraw ostatecznie. Gotuj jeszcze 5 minut.
W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy i orzechy.
Boczek pokrój na cieniutkie plasterki. Wyłóż na patelnię grillową i smaż tak długo aż będą chrupkie.
Orzechy upraż na suchej patelni (około 3 minuty).
Zupę nalej do miski. Połóż na wierzch chipsy, posyp orzechami oraz natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!
Prosta i szybka wersja kremu z soczewicy – idealny krem z pysznymi dodatkami. Taki przepis byłby świetną propozycją na danie na imprezę. Boczek użyty do zrobienia chipsów można zastąpić inną wędliną, na przykład wędliną drobiową. Jeśli nie posiadasz orzechów pistacjowych możesz użyć innego rodzaju orzechów. Zielona soczewica jest bardzo smaczna. W tej wersji smakuje wspaniale.
Alergeny w zupie krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Niektóre osoby mogą mieć problemy z układem trawiennym po spożyciu soczewicy. Gdy zauważysz objawy wzdętego brzucha lub inne to oznacza, że być może to jest wina soczewicy. Zupa jest sycąca i zawiera ważne składniki odżywcze. Boczek zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które należy zjadać z umiarem.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.