Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
- Soczewica czerwona (200 g)
- Marchewka (45 g)
- Bataty (200 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Mleczko kokosowe (125 ml)
- Bulion drobiowy (900 g)
- Ser mozzarella light (125 g)
- Sezam nasiona (30 g)
- Chleb żytni razowy (90 g)
Przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem krok po kroku
Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę oraz czosnek w całości rozgnieciony nożem.
Obierz batata oraz marchewkę. Pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 10 minut z dodatkiem połowy łyżeczki soli.
Po upływie 10 minut dodaj soczewicę i wlej bulion. Gotuj wszystko przez około 20 minut.
Po 20 minutach, gdy warzywa są miękkie można zblendować zupę na krem. Dodaj przyprawy: 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę przyprawy suszonych pomidorów, chilli oraz pieprz do smaku. Jeśli trzeba dodaj soli. Dodaj także mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.
Gotuj wszystko przez 5 minut.
Chleb pokrój w kosteczkę. Zarumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Można przyprawić według uznania.
Gotową zupę nakładaj do miski. Posyp startym serem oraz sezamem. Podawaj z grzankami.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!
Zdrowy posiłek dla całej rodziny z czerwonej soczewicy? To nic prostszego. Szybka propozycja na znakomity, domowy obiad. Jest to krem nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. W tej zupie zamiast mozzarelli równie dobrze sprawdzi się ser feta lub ser camembert. Sezam można wymienić na inne nasiona lub ziarna – chia, słonecznik lub pestki dyni będą bardzo dobrą alternatywą.
Alergeny w zupie krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser mozzarella light
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Jeżeli źle tolerujesz soczewicę powinieneś uważać. Nadmiar soczewicy może u niektórych wywołać takie objawy jak gazy czy wzdęcia. Posiłek ten zapewnia dobre źródło białka oraz zdrowych tłuszczy. Jest dobrym przykładem zdrowej potrawy pełnej cennych wartości.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.