Zupa krem z selera naciowego
- Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (300 g)
- Seler naciowy (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Masło (30 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na zupa krem z selera naciowego krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło.
Zeszklij czosnek i cebulę.
Dodaj ziemniaki i marchew.
Smaż przez 3-4 minuty.
Wlej 2l wody i gotuj przez 20 minut.
Dodaj seler naciowy i gotuj przez 10 minut.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Zblenduj zupę na gładki płyn i wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu.
Więcej informacji na temat zupy krem z selera naciowego
Zupa krem z selera naciowego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa jest intensywna w smaku i świetnie sprawdzi się w ciepłe letnie dni. Zupa krem ma aksamitną konsystencję i sprawdzi się podana także dla dzieci. Przepis na zupę krem z selera naciowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, seler naciowy, cebula, czosnek, marchewka, masło, śmietana kremówka, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę krem z selera naciowego? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj ziemniaki i marchew. Smaż przez 3-4 minuty. Wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Dodaj seler naciowy i gotuj przez 10 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Zblenduj zupę na gładki płyn i wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
Seler naciowy jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest on bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Podsumowując: prosty przepis na zupę jest idealny dla osób zabieganych oraz nie lubiących gotować. Pyszna zupa jest świetna na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa może zostać przygotowana także z dodatkiem jogurtu, będzie zawierała wówczas mniej kalorii. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w zupie krem z selera naciowego
Lista alergenów dla zupy krem z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy krem z selera naciowego
Zupa krem z selera naciowego jest bardzo zdrowa i zawiera małą ilość kalorii. Smaczna zupa jest bogata w przeciwutleniacze i świetnie sprawdzi się podana dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.