Zupa krem z pora
- Por - 3 średnie sztuki (500 g)
- Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Ser topiony (150 g)
- Groszek ptysiowy (150 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na zupę krem z pora krok po kroku
Pora umyj i osusz a cebulę obierz. Pora pokrój w półtalarki a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pora z cebulą.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku zagrzej bulion drobiowy, dodaj do niego pora z cebulą oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuj około 30 minut.
Następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Zagotuj zupę, aby serek się rozpuścił.
Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym.
Więcej informacji na temat zupy kremu z pora
Zupa krem z pora z serkiem topionym to doskonały wybór na pyszne i pożywne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przyrządzić. Dodatek serków topionych sprawia, że zupa ma charakterystyczną kremową konsystencję. Produkty spożywcze, których potrzebujesz, aby ugotować tą pyszną zupę to: trzy pory, kilka ziemniaków, cebula, bulion drobiowy, serek topiony śmietankowy, groszek ptysiowy, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz i gałka muszkatołowa). Zupa porowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest odmianą zupy cebulowej, ponieważ przygotowuje się ją z pora i cebuli, przez co zaliczamy ją właśnie do tego rodzaju kuchni. Na bazie tej zupy możesz przygotować również zupę krem z brokułów - wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz brokuł i dokładnie zmiksujesz składniki.
Zupa krem z porów to bogactwo składników mineralnych i witamin. Głównym elementem zupy jest por. Warzywo to stanowi źródło witaminy A, E, K, C, B6, B9, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, błonnika oraz antyoksydantów. Obecność ostatnich wymieniowych związków sprawia, że z organizmu usuwane są wolne rodniki i zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety odchudzającej. Dodatek gałki muszkatołowej wzbogaca zupę w witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz niektóre kwasy tłuszczowe. Jej dodatek do dań przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego przez nasz organizm, wspomaga koncentrację oraz poprawia samopoczucie. Należy jednak uważać z ilością gałki muszkatołowej w naszej diecie, ponieważ jej nadmiar może powodować halucynacje.
Podsumowując zupa serowa z serków topionych z porem to dobry wybór na pyszne danie obiadowe. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek groszku ptysiowego sprawi, że zupa nie będzie nudna, ponieważ będzie stanowić jej chrupki element. Zupa porowa bogata jest w wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Alergeny w zupie kremie z pora
Lista alergenów dla zupy kremu z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Groszek ptysiowy
Wartości odżywcze zupy kremu z pora
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.