Zupa krem z pieczonej papryki

Opublikowano: 25.07.2023 r., 10:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z pieczonej papryki podana w białej miseczce.
Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki to świetna propozycja na szybkie w przygotowaniu dania obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
166 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Papryka czerwona 3 duże sztuki (750 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Czosnek 3 zabki (15 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (50 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pojemnik blendera

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki krok po kroku

Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Cebulę obierz i pokrój na cztery części.

Marchew obierz i pokrój na grube plastry.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż papryki, marchew, cebulę, nieobrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól.

Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Następnie warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Paprykę obierz ze skórki a czosnek wyciągnij z łupinek.

Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj do nich kilka listków bazylii i zblenduj na gładki krem.

Krem przelej do garnka, dodaj do niego bulion, passatę pomidorową oraz szczyptę pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty.

Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z pieczonej papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy kremu z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa krem świetnie smakuje z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Przepis na zupę krem z pieczonej papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, papryka czerwona, passata pomidorowa, czosnek, cebula, marchew, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylia.

A jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki? Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój na cztery części. Marchew obierz i pokrój na grube plastry. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż papryki, marchew, cebulę, nieobrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. Następnie warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Paprykę obierz ze skórki a czosnek wyciągnij z łupinek. Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj do nich kilka listków bazylii i zblenduj na gładki krem. Krem przelej do garnka, dodaj do niego bulion, passatę pomidorową oraz szczyptę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując smaczna zupa krem z czerwonej papryki to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie kremie z pieczonej papryki

Lista alergenów dla zupy kremu z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy kremu z pieczonej papryki

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryki stanowią doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
39.11
166.24
Białko (g)
0.92
3.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
5.50
23.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.05
17.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
6.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
1.93
8.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
1.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
6.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
5.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.16
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
123.24
523.76
Witamina B6 (mg)
0.17
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
57.64
244.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.30
5.54
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Ryboflawina (mg)
0.06
0.27
Niacyna (mg)
0.77
3.28
Foliany (µg (mcg))
23.32
99.11
Beta karoten (µg (mcg))
1257.26
5343.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
125.51
533.42
Potas (mg)
197.59
839.76
Wapń (mg)
11.09
47.12
Fosfor (mg)
23.06
98.02
Magnez (mg)
10.59
45.00
Żelazo (mg)
0.56
2.36
Cynk (mg)
0.21
0.88
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kremu z pieczonej papryki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kremu z pieczonej papryki

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Papryka czerwona
750 g
3 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 750 g
Passata pomidorowa
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 zabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
62.00